Голова Комітету взяв участь у презентації посібника МКЧХ з міжнародного гуманітарного права

20 грудня 2017, 13:23

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у презентації Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ)  посібника з міжнародного гуманітарного права (МГП) для народних депутатів України.

«Посібник з МГП – результат місяців плідної співпраці між Верховною Радою України та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста. Він був розроблений з метою ознайомлення парламентарів з принципами МГП та як вказівник на шляху впровадження цієї галузі права в Україні, що є наразі нагальною потребою нашого суспільства, беручи до уваги ситуацію в анексованому Криму та збройний конфлікт на Сході України. На мою думку, даний посібник стане у нагоді при розробці законодавчих ініціатив у цій сфері», - сказав він.

«Хотів би також подякувати МКЧХ та висловити захоплення мужністю і відданістю працівників МКЧХ, які в надзвичайно складних умовах надають життєво важливу допомогу дітям, людям похилого віку, всім чоловікам і жінкам по обидва боки лінії зіткнення», 

Посібник для народних депутатів України під назвою «Поширення поваги до гуманітарного права» був підготовлений спільно з Верховною Радою України та може стати корисним інструментом, який допоможе консолідувати зусилля парламенту щодо підвищення обізнаності про МГП  і слугуватиме народним депутатам довідником з питань, пов'язаних з МГП, під час роботи над новими законодавчими ініціативами.

Григорій Немиря також наголосив, що у посібнику йдеться про адаптацію національного законодавства до вимог міжнародного права та підтримки роботи національної Комісії з питань МГП, і тому важливим для нашої держави є ратифікація Римського статуту та приєднання до Міжнародного кримінально суду, особливо, коли йдеться про воєнні злочини та злочини проти людяності.

 "Україна взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статус Міжнародного кримінального суду, однак питання ратифікації було відкладено до середини 2019 року. Заручники та люди, які постраждали від порушень прав і свобод людини під час військового конфлікту на Сході та анексії Криму, чекають від нас активних дій. Ми могли б не зволікати, а ратифікувати Римський статут вже наступного року,  і відкрити тим самим шлях до приєднання України до Міжнародного кримінального суду. Це стало б сильним аргумент у боротьбі з агресією Росії проти нашої держави ",- сказав Голова Комітету.

Крім того, він наголосив на необхідності ухвалення ВРУ Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр №6692, та Проекту Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти, реєстр №5435, які керівництво парламенту з невідомих причин вже кілька місяців  не вносить до порядку денного ВРУ. 

«Міжнародне гуманітарне право є одним із найпотужніших інструментів, за допомогою яких міжнародне співтовариство може гарантувати безпеку та право на гідність людей під час війни», – сказав Голова делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліманн.

 «МГП обмежує методи і засоби ведення воєнних дій і спрямоване на захист тих, хто не бере або припинив брати участь у воєнних діях. За допомогою цього посібника ми сподіваємося посилити розуміння народними депутатами важливості гуманітарного права, а також заохотити їх ефективніше сприяти дотриманню норм цієї надважливої сфери міжнародного права».

Зі свого боку Віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко та Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш подякували Комітету Червоного Хреста за допомогу громадянам України, які опинилися у надзвичайно складних умовах через агресію Росії на Донбасі, та наголосили на важливості імплементації норм міжнародного гуманітарного права нашою державою.