Відбулося засідання Комітету

15 листопада 2017, 17:30

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували повернути на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи 
Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення парламентського контролю за захистом прав та свобод внутрішньо переміщених осіб; осіб, що проживають на тимчасово окупованих територіях та на території проведення антитерористичної операції, реєстр. № 7027, внесений народним депутатом України Веселовою Н.В.


За результатами детального обговорення було рекомендовано профільному Комітету ВРУ  з питань інформатизації та зв'язку повернути на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, реєстр. № 6630, внесений народними депутатами України Бурбаком М.Ю., Корчиком В.А., Дирівим А.Б. та іншими народними депутатами України (разом 16 підписів), та Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, а також звільнення від сплати адміністративного збору за оформлення таких документів осіб, постраждалих в наслідок окупації або збройного конфлікту, реєстр. № 6630-1, внесений народним депутатом України Веселовою Н.В. Крім того, члени Комітету наголосили на необхідності невідкладного вирішення зазначеного у законопроектах питання та запропонували створити робочу групу з цього приводу за участі Комітету.


Йшлося про стан підготовки урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу, яке має відбутися 6 грудня 2017 року.

 

Члени Комітету розглянули звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо ініціювання внесення змін в законодавчому порядку підсудності кримінальних проваджень за кримінальними правопорушеннями, вчиненими військовослужбовцями та іншими особами під час участі в антитерористичній операції.


Крім того, йшлося про питання, пов'язані зі створенням при Комітеті робочої групи з метою посилення контрольної та законопроектної функцій Комітету щодо забезпечення Урядом України стратегічних напрямів, визначених Національною стратегією у сфері прав людини. Будо вирішено, що групу очолить Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан.