Голова Комітету закликав внести до порядку денного ВРУ законопроекти щодо захисту прав і свобод вимушених переселенців

13 листопада 2017, 13:33

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря закликав включити до порядку денного парламенту на поточний пленарний тиждень тематичний розгляд законопроектів з питань забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

 "У нас на цей пленарний тиждень заплановано 62 законопроекти  для розгляду, але жоден з них не стосується питань захисту прав і свобод вимушених переселенців. І це повторюється вже котрий пленарний тиждень. Риторичне питання – чому? Це відбувається не тому, що немає позитивних висновків профільних комітетів. Вони є. Питання не в тому, що це не підтримується фракціями і групами ВРУ. Така підтримка є», - сказав він під час засідання Погоджувальної Ради ВРУ.

 «Я вчергове наголошую, що ця 7-ма сесія фактично провалює питання захисту прав вимушених переселенців. Так, у проекті бюджету на наступний рік виділяється менше коштів на захист прав ВПО, ніж у минулі роки. Продовжується практика ухвалення урядом підзаконних актів у цій сфері, які суперечать законодавству України та порушують права ВПО».

 У цьому зв‘язку Григорій Немиря повідомив, що 10 листопада Комітет ВРУ звернувся з ЛИСТОМ до Голови ВРУ Андрія Парубія, в якому закликав внести до розкладу засідань Верховної Ради України на період з 14 по 17листопада 2017 року тематичний розгляд законопроектів з питань забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Законопроекти, про які йде мова, мають позитивні висновки відповідних профільних комітетів ВРУ, узгоджені з органами виконавчої влади та громадським експертним середовищем.

Окремо Голова Комітету звернув увагу на Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692,  розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, Норвезької ради у справах біженців і  Ради Європи,  та громадських організацій.

"Чому законопроект №6692, який  вже пройшов всі Комітету ВРУ та стосується права на отримання пенсій, в першу чергу, вимушеними переселенцями, все ще не внесено до порядку денного ВРУ. Наш обов‘язок -  розглянути його цього пленарного тижня», - сказав Голова Комітету.