Відбудеться урочисте засідання ВРУ для відзначення 100-річчя з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу

05 жовтня 2017, 11:57

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила рішення провести  урочисте засідання з нагоди відзначення 100-річчя з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу.

За відповідну Постанову про проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого 100-річчю проведення першого Курултаю кримськотатарського народу (7141), авторами якої є Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв та Григорій Немиря, проголосували 240 народних депутатів України.

"Це - одна з найвизначніших подій в історії Криму та кримськотатарського народу. Це - надзвичайно важлива подія в історії України, про яку ми маємо пам'ятати. Урочисте засідання, присвячене  100-річчю з часу проведення першого Курултаю кримськотатарського народу, сприятиме консолідації історичної свідомості українського народу та збереженню національної пам'яті заради майбутнього",- наголосив Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, представляючи зазначену постанову з парламентської трибуни.

"Такий захід стане потужним сигналом для мешканців тимчасово окупованого Криму щодо невідворотності деокупації Криму і відновлення суверенітету України над півостровом".

Урочисте засідання, на яке планується запросити вчених, політиків, представників дипломатичного корпусу, представників української та кримськотатарської діаспори, має відбутися 6 грудня 2017 року. 


Нагадаємо, що у 2017 році виповнюється 100 років з часу  проведення першого Курултаю кримськотатарського народу – національного зібрання.  Зазначена дата є однією з найбільш визначних  в історії Криму та кримськотатарського народу. За підсумками першого Курултаю кримськотатарського народу було оголошену Кримську Народну Республіку, сформовано її Уряд, ухвалено Конституцію та затверджено державні символи.