Круглий стіл на тему: «Моделі співпраці національних і міжнародних органів щодо розслідування міжнародних злочинів, а також їх судового розгляду»

15 жовтня 2015, 14:21

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з прав людини спільно з платформою правозахисних організацій «Правозахисний Порядок Денний» та  за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” провели експертний круглий стіл на тему: «Моделі співпраці національних і міжнародних органів щодо розслідування міжнародних злочинів, а також їх судового розгляду».

 «В українському суспільстві є сталий запит на реформування системи кримінальної юстиції та забезпечення права на справедливий суд, невідворотність покарання. Ця невідворотність мала б бути  продемонстрована на прикладі розслідування подій, пов’язаних з масовим розстрілом людей на Майдані Незалежності під час Революції Гідності, але до цього часу жоден винний не притягнутий до відповідальності», - сказав Голова Комітету Григорій Немиря, відкриваючи засідання круглого столу.

За його словами,  суспільство також очікує, що будуть притягнуті до відповідальності  і ті, хто сьогодні скоїв військові злочини в ході агресії Російської Федерації проти України.

«У цьому контексті українській державі недостатньо визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів, потрібно зробити наступний крок і ратифікувати Римський статут", - додав Григорій Немиря.

Під час круглого столу було презентовано дослідження існуючих моделей співпраці національних і міжнародних органів щодо розслідування міжнародних злочинів та відбувся обмін думками щодо створення адаптивної моделі для України.

Цей круглий стіл став продовження низки спільних заходів Комітету і платформи правозахисних організацій «Правозахисний Порядок Денний», які продовжують публічне обговорення питання щодо механізмів ефективної співпраці національних та міжнародних органів у розслідувані злочинів проти людяності, воєнних злочинів, а також їх подальшого судового розгляду.

У заході брали участь народні депутати України, представники СБУ, ГПУ, МВС, міжнародні та українські експерти, зокрема, представники Правової Ініціативи Відкритого Суспільства (ПІВС): Джеймс Голдстон, виконавчий директор Правової Ініціативи Відкритого Суспільства, колишній прокурор Міжнародного кримінального суду та Ерік Вітте, керівник програми щодо національного судочинства за найтяжчі злочини ПІВС.