Голова Комітету зустрівся з Верховним Комісаром ОБСЄ

03 липня 2015, 14:57

Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря провів зустріч Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс.    

Сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію в Україні, дотримання прав національних меншин, проблеми внутрішньо – переміщених осіб, конституційну реформу та особливості процесу децентралізації.

Йшлося також про виконання Мінських домовленостей. У цьому зв'язку Григорій Немиря повідомив про деталі застосування Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, в'їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства), які були представлені СБУ на останньому засіданні Комітету.

У свою чергу Астрід Торс наголосила на необхідності дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб з Криму та окупованої частини Донбасу.

         Крім того,  сторони обговорили інституційне забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері міжетнічних відносин та захисту прав національних меншин України, приділивши увагу нещодавній ліквідації інституту урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики. Астрід Торс поділилася оцінкою щодо стану дотримання прав і свобод національних менших в Україні

Григорій Немиря в чергове закликав Віце-прем'єр-міністра України, Міністра культури України В'ячеслава Кириленка до співпраці з Комітетом задля вирішення проблем цієї категорії громадян України.