Голова Комітету зустрівся із Головою Моніторингової Місії ООН з прав людини

13 квітня 2017, 10:33

Сьогодні Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря провів зустріч із  Головою Моніторингової місії ООН з прав людини Фіоною Фрейзер.

Сторони обговорили ситуацію в Україні, особливо на Донбасі, та дотримання прав і свобод людини в нашій державі.

Григорій Немиря звернув увагу своєї співрозмовниці на ситуацію з дотриманням прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні, зокрема на ігнорування їхніх проблем владою та створення перешкод для цієї категорії громадян в отриманні пенсій та соціальних виплат через постанови КМУ, які суперечать законодавству та Конституції України.

 

"Внутрішньо переміщені особи - це громадяни України, які вимушені були залишити свої домівки в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфліктуЦе громадяни України, які вже постраждали з зазначених вище обставин,  і подальше цинічне порушення їхніх конституційних прав є неприпустимим",-  сказав він.

У цьому зв'язку Григорій Немиря наголосив, що Комітет з прав людини планує провести найближчим часом тематичний розгляд у Верховній Раді України законопроектів з питань захисту прав і свобод ВПО. 

У свою чергу  Фіона Фрейзер поінформувала про виконання стратегічного плану Управління Верховного комісару ООН з прав людини на 2014-2017 рік в Україні та обговорила с Григорієм Немирею пріоритети для розробки нового плану на 2018-20121 рік, який включати допомогу у дотриманні ключових прав і свобод людини в Україні.

Крім того, Григорій Немиря повідомив про заплановане виїзне засідання Комітету, яке присвячене питанням, пов'язаним з анексією Криму, та відбудеться  у приміщеннях відновленого в місті Києві Таврійського національного університету ім. В. Вернадського. Він запросив Фіону Фрейзер відвідати цей захід.