Голова Комітету взяв участь у конференції щодо пенсійних виплат в умовах збройного конфлікту

07 вересня 2017, 14:16

 

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у конференції «Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України».

"Не можна виправдовувати звуження прав людини міркуваннями безпеки або політичної доцільності. Це є дуже помилковим кроком у напрямку від демократії до авторитаризму"- наголосив він.

"Не можна позбавляти громадян України, які не за своєю волею опинилися у надскладній ситуації, їхнього законного права -  отримувати пенсію".

У цьому зв'язку Григорій Немиря підкреслив, що механізм виплати пенсій вимушеним переселенцям та громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, запропонований у Проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (6692), який розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, Норвезької ради в справах біженців і  Ради Європи,  та громадських організацій, і вже зареєстрований у ВРУ. Він повідомив, що цей законопроект буде розглянутий Комітетом ВРУ з прав людини на наступному засіданні. 

"Я звернуся до голови парламенту з проханням поставити його на розгляд ВРУ найближчим часом. Сподіваюся, що усі прогалини у законодавстві будуть врегульовані і вразливі категорій громадян України - ВПО та ті, хто залишився на тимчасово неконтрольованій території, отримуватимуть пенсії. Але це має бути не лише право, а й відповідне бюджетне фінансування",- сказав він.

Вкотре Голова Комітету закликав Уряд України внести зміни до своїх постанов 365, 505, 136 та інших, що не відповідають законодавству України та є відверто дискримінаційними по відношенню до вимушених переселенців та громадян, України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу. Він також нагадав про рішення судів у цій сфері  (щодо виплат пенсій) - ЄСПЛ та українських судів, які виносилися на користь громадян України.

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що Комітет ВРУ з прав людини не був долучений до розробки  законопроекту про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України, про який сьогодні Президент України Петро Порошенко згадав у своєму щорічному посланні до парламенту, та Комітет не має тексту цієї законодавчої ініціативи.

"Громадяни України мають отримувати пенсії, незалежно від місця свого проживання. Пенсія є їхньою власністю і ніхто не має права позбавляти їх права на пенсію. Україна повинна виконувати свої міжнародні зобов'язання та забезпечувати дотримання прав і свобод усіх своїх громадян", - сказала Голова  Моніторингової місії ООН з прав людини.

Перший заступник міністра Грузії з примирення та громадянської рівності Петре Канкава поінформував присутніх про досвід Грузії у цій сфері через ситуацію, яка виникла внаслідок агресії Росії.

У конференції, організованій Норвезькою радою в справах біженців разом з партнерами з Ради Європи та Донбас СОС, брали участь Представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер, Директор Представництва Норвезької ради в справах біженців в Україні Крістофер Мейлі, Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб   Георгій Тука, міжнародні експерти та правозахисники, народні депутати.