Відбулося засідання Комітету

12 липня 2017, 15:55

 

Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.



Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у першому читанні та за основу Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо захисту житлових прав студентів, реєстр. № 6142, внесений народним депутатом України Писаренком В.В., та Проект Закону про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою", реєстр. № 6228, внесений Кабінетом Міністрів України.  

 

Крім того, обговорювалася дискримінаційна політика КМУ по відношенню до вимушених переселенців та громадян України, які залишилися в Криму та на тимчасово окупованій території Донбасу. У цьому зв'язку,  Заступник міністра соціальної політики Олександр Привалов, присутній на засіданні, відповів на запитання членів Комітету.


Члени Комітету заслухали спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської на тему: «Моніторинг місць несвободи в Україні: стан реалізації національного превентивного механізму за 2016 рік».

 

Обговорювався  план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на період сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.


У цьому зв'язку Голова Комітету Григорій  Немиря наголосив, що за обставинами, які не залежали від Комітету, у ВРУ на поточній сесії так і не відбувся тематичний день, присвячений проблемам вимушених переселенців, та висловив сподівання, що таке спеціальне засідання, яке планувалося ще на грудень 2016 року, буде проведене у вересні 2017 року.

 

Також від Комітету було делеговано Першого заступника голови Комітету Валерія Пацкана для участі у роботі початкової конференції Парламентської мережі щодо політики з питань діаспори (7-8 вересня 2017 р., м. Лісабон, Португальська Республіка).


Були затверджені рекомендації за підсумками круглого столу Комітету ВРУ з прав людини на тему "Безправні і забуті: громадяни України в місцях несвободи на непідконтрольних Україні територіях (Крим, Донбас)", який відбувся 10 липня 2017 року.


Було вирішено провести Комітетські слухання щодо діяльності правоохоронних органів та її відповідності міжнародним нормам і практикам.

 

Крім того, голова Комітету повідомив, що у відповідь на запит Комітету Рада Європи надала експертні висновки щодо «Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо реалізації права змінити громадянство (№ 6175 від 13.03.2017)». 


Було вирішено провести Комітетські слухання щодо діяльності правоохоронних органів та її відповідності міжнародним нормам і практикам.

На засіданні Комітету  12 липня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Олександр Фельдман

Член Комітету Рефат Чубаров