Голова Комітету закликав провести засідання РНБО, присвячене проблемам ВПО

20 червня 2017, 15:50

 

Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря закликав Президента України Петра Порошенка ініціювати проведення спеціального засідання РНБО з питань дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

 "Я звертаюся до Президента України з вимогою ініціювати спеціальне засідання РНБО, присвячене вирішенню проблем внутрішніх переселенців. Ці люди, які були змушені покинути домівки, рятуючи своє життя через конфлікт, якій ініціювали не вони, не перетнули кордон, а залишилися в Україні і довели свою відданість нашій державі. Замість допомоги  і сприяння вони зіткнулися з ігноруванням, неприйняттям та дискримінацією з боку власного уряду ",- сказав він під час презентації українського перекладу «Керівних принципів ООН з внутрішнього переміщення" у рамках відзначення Всесвітнього дня біженців. 

Григорій Немиря наголосив, що під час зазначеного засідання мають бути вирішені наступні проблеми: скасування дискримінаційних постанов КМУ щодо соціальних виплат ВПО, які суперечать Конституції, законам України та міжнародним зобов'язанням нашої держави; забезпечення прав ВПО на освіту, охорону здоров'я, їхніх виборчих прав; усунення обмежень на свободу пересування ВПО; тощо.

"Внутрішньо переміщені особи на підставі повної рівності користуються тими ж правами та свободами, передбаченими міжнародним правом і національним законодавством, якими користуються інші особи в їхній країні. Цей принцип ООН має бути визначальним при вирішенні проблем вимушених переселенців в Україні",- підкреслив Голова Комітету.

Нагадаємо, що Керівні принципи ООН з внутрішнього переміщення, розроблені і затверджені Комісією ООН з прав людини у 1998 році,  – це збірка норм, напрацьованих з міжнародного досвіду подолання наслідків внутрішнього переміщення.  Переклад документу українською мовою здійснений ГО «Крим СОС» за сприяння Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).

 Ці принципи визначають права і гарантії, які стосуються захисту осіб від вимушеного переміщення всередині країни і надання їм захисту і допомоги під час переміщень, а також під час повернення або переселення і реінтеграції. Генеральна Асамблея ООН спирається на них у рамках свого діалогу із урядами та усіма тими, чиї мандати чи види діяльності стосуються внутрішнього переміщення.

"Сьогодні у нас Всесвітній день біженців. У цей день ми вшановуємо мужність людей, які змушені були покинути свої домівки через конфлікти, переслідування та насильство. На  жаль, ми зіткнулися з безпрецедентним викликом - у світі 65,5 мільйонів біженців, дві третини з яких є внутрішньо переміщеними особами",- сказав Представник Агентства ООН у справах біженців в Україні Пабло Матеу.

"В Україні, згідно з офіційною статистикою, більше 1,6 мільйона ВПО. Тому для мене особливо важливо представити Вам український переклад «Керівних принципів ООН з внутрішнього переміщення", які базуються на основних принципах ООН із захисту прав і свобод людини. Я сподіваюся, що цей документ допоможе уряду, державним інституціям та громадським організація відповісти на виклики, які постають перед суспільством у зв'язку з великою кількість внутрішньо переміщених осіб".

Крім того, він наголосив на неприпустимості будь-якої дискримінації внутрішньо переміщених осіб. Так, за словами Пабло Матеу, ВПО змушені проходити більш сувору процедуру верифікації при отриманні соціальних виплат та пенсій, існує вплив на свободу їхнього переміщення при проходженні лінії розмежування; вони не мають права голосувати на місцевих виборах.

"Свободи та права цієї категорії населення мають бути дотримані",- зауважив він.

Заступник координатора ГО «Крим СОС» Євгенія Андреюк відзначила, що "на жаль, Україна входить до 10-ки країн світу з найбільшою кількістю ВПО, та закликала усіх, хто має справу з цією категорією громадян, поважати їхні права та свободи і усіляко сприяти їм в реінтеграції в суспільство на нових місцях проживання».

"3 роки тому ніхто не міг собі уявити, що наша держава зіткнеться з таким викликом і у такому масштабі - майже два мільйони ВПО. Ми були до цього не готові", - сказав Заступник міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) забезпечує захист і допомогу біженцям та внутрішньо переміщеним особам у різних країнах світу. Агентство з головним офісом у Женеві (Швейцарія) було створене Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй 4 грудня 1950 р. і розпочало свою роботу в 1951 р..

Громадська організація «Крим СОС» є виконавчим партнером Агентства ООН у справах біженців в Україні та займається наданням безоплатної правової та соціальної підтримки внутрішньо переміщеним особам з Донецької, Луганської областей, а також АР Крим та м. Севастополь.