15 липня 2021 року відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Лубінця Дмитра Валерійовича з новим Представником УВКБ ООН в Україні Кароліною Ліндхольм Біллінг.  

В ході зустрічі Голова Комітету подякував УВКБ ООН за підтримку, що надається громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території України,  внутрішньо переміщеним особам, увагу до питань шукачів притулку.

Сторони обговорили проблемні питання у цій сфері.

Кароліна Біллінг поінформувала, що за короткий час перебування на своїй посаді, вона побувала в м. Донецьку, Луганську, низці найближчих до них населених пунктах як на підконтрольній українській владі території, так і на тимчасово окупованій території України. Вона поінформувала про зацікавленість у підтримці функціонування КПВВ, відстоюванні прав людей з тимчасово окупованих територій на свободу пересування, отримання пенсій, отримання ними документів, зокрема свідоцтва про народження, свідоцтва про смерть.

Голова Комітету повідомив пані Біллінг про умови, які створені українською владою на КПВВ, відкриті біля пунктів пропуску ЦНАПи, де можна швидко оформити відповідні документи, пункти вакцинування, де за бажанням особи можуть як зробити тести на COVID, так і вакцинуватися. Також звернув увагу на тотальну вимогу про отримання паспорта громадянина Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях,  створення перепон щодо перетину пунктів пропуску.

Сторони обмінялися думками про необхідність подальшого законодавчого унормування проблемних питань щодо захисту прав громадян з тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Голова Комітету відзначив актуальність щойно ухваленого парламентом Закону «Про внесення зміни до розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування адміністративних стягнень та заходів впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї», який направлений на підпис Президенту України.

Пані Біллінг відмітила важливість проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, реєстр. № 4564, підготовленого Комітетом до другого читання.

       Також сторони домовились про продовження співпраці над проектом Закону про надання захисту іноземцям та особам без громадянства, реєстр.  № 3387.

У зустрічі взяли участь: Дмитро Лубінець, Голова Комітету; Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представник УВКБ ООН в Україні; Крістоф Бо, Старший радник з правових питань; Олена Тишкевич, Cпеціаліст з правових питань.

 

 

 

 

  

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34