19 березня 2021 року Голова Комітету Дмитро Лубінець зустрівся з Надзвичайним та Повноважним послом Польщі в Україні Бартошем Ціхоцьким.

Співрозмовники обговорили становище польської національної меншини в Україні та розвиток українсько-польського співробітництва.

Голова Комітету висловив вдячність за незмінну підтримку Республікою Польща суверенітету і територіальної цілісності України, курсу України на членство в ЄС і НАТО.

Також Голова Комітету подякував за допомогу Україні, надану Урядом Польщі у подоланні негативних наслідків пандемії COVID-19, та благодійні акції по реабілітації та відпочинку дітей із сімей учасників АТО/ООС.

Пан Посол підняв питання щодо забезпечення прав польської національної меншини в контексті освітньої реформи в Україні.

В ході обговорення зазначеного питання Голова Комітету запевнив, що українська сторона завжди відкрита до конструктивного діалогу для врегулювання питань пов’язаних із забезпеченням культурних, освітніх потреб польської національної меншини та зацікавлена у віднайдені прийнятного для обох сторін рішення у питаннях забезпечення освітнього процесу рідною мовою для представників польської національної меншини в Україні.

Голова Комітету підкреслив, що розмаїття національних меншин є особливістю та національним багатством нашої держави. Тому Україна і надалі приділятиме належну увагу збереженню та розвитку самобутності усіх національних меншин.

У ході зустрічі також відбулось обговорення питань, пов’язаних із удосконаленням законодавства у сфері етнополітики. Голова Комітету поінформував про створення на базі Комітету робочої групи з розробки нової редакції Закону України «Про національні меншини в Україні», яку він очолив особисто. До складу робочої групи ввійшли члени комітетів Верховної Ради України, зацікавлених міністерств та відомств, представники наукового середовища, міжнародних організацій.

Робочою групою вже розроблений другий драфт законопроєкту. Наразі він опрацьовується на експертному рівні з залученням відповідних міністерств та відомств України. Згодом, відповідно до плану розробки законопроєкту, заплановані консультації та обговорення проєкту з національними меншинами. На даному етапі польська національна меншина також може долучитись до обговорення законопроєкту.

У цьому зв’язку Голова Комітету запропонував здійснити спільний візит до місць компактного проживання польської національної меншини в Україні для представлення та обговорення нового проєкту Закону України «Про національні меншини в Україні», та з’ясування проблемних питань, з якими стикаються представники польської національної меншини на місцях.

Сторони також обговорили подальше поглиблення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща, у тому числі на парламентському рівні.




 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34