Робота Комітету в цифрах


Під час другої сесії Верховної Ради України відбулось 8 засідань Комітету

в тому числі 2 виїзних засідання в Донецькій та Луганській областях.

За звітний період розглянуто 15 законопроектів. 3 законопроекти ухвалено Верховною Радою України в другому читанні:

-       «Про внесення змін до статті 6-1 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

-    «Про внесення зміни до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України».

-      «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб».

1 законопроект ухвалено в першому читанні:

-       «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства».

За звітний період Комітетом розглянуто 1571 листів та звернень, створено 6 підкомітетів та 6 робочих груп, проведено 17 заходів та здійснено 2 моніторингових візити.

Напрямки роботи Комітету.

1.  Реінтеграція тимчасово окупованих територій

21 -25 жовтня 2019 року відбулась робоча поїздка у Донецьку та Луганську області. Комітет відвідав Маріуполь, Широкіне, Волноваху, КПВВ «Новотроїцьке», Красногорівку, Мар’їнку, Краматорськ, КПВВ Станиця Луганська, Щастя, Сєвєродонецьк. Проведено низку зустрічей з керівництвом Донецької та Луганської областей, місцевими мешканцями, представниками органів місцевого самоврядування, відбулися розширені засідання у м. Краматорськ та у м. Сєвєродонецьк.

                За результатами засідань Комітет ухвалив низку важливих рішень щодо:

-         пенсійного забезпечення;

-         надання компенсацій за зруйноване або пошкоджене майно;

-         поліпшення умов перетину лінії розмежування на КПВВ «Станиця Луганська» й відкриття нових пунктів пропуску;

-         спрощення реєстрації актів цивільного стану;

-         врегулювання проблем, пов’язаних з неможливістю використання за цільовим призначенням земель сільськогосподарського призначення;

-         поліпшення надання медичної допомоги;

-         забезпечення водопостачання регіону;

-         налагодження залізничного сполучення;

-         відновлення дорожньо-транспортної інфраструктури;

-         можливих загроз в екологічній сфері.

В результаті ухвалених рішень:

-   Уряд спростив процедуру перетину лінії розмежування для неповнолітніх осіб та процедуру переміщення товарів через лінію розмежування фізичними особами.

-     Міністерство у справах ветеранів напрацьовує зміни щодо удосконалення  виплати компенсації за зруйноване або пошкоджене майно.

-    При Кабміні утворена міжвідомча робоча група з вирішення проблемних питань Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

-    Верховна Рада прийняла в другому читанні Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб».

2. Етнонаціональна політика

Комітет звернувся до Уряду щодо необхідності відновлення посади Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики з обов’язковим належним організаційно-кадровим та фінансово-ресурсним забезпеченням.

11 листопада 2019 року проведений круглий стіл, на якому презентувався Заключний звіт ґендерно-відповідального оцінювання реалізації Національної стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

5 грудня 2019 року в рамках проведення Тижня прав людини у Верховній Раді України Комітет провів експертну дискусію на тему: «Перспективи правового регулювання та реалізації етнонаціональної політики»  за підтримки Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Офісу Ради Європи в Україні, Норвезької ради у справах біженців, чеської неурядової гуманітарної організації «Людина в біді».

23 грудня 2019 року Комітет спільно з Радою національних спільнот України провів захід, присвячений 30-річчю руху національних спільнот України, покликаний продемонструвати згуртованість поліетнічної держави.

Комітет звернувся з листом до Міністра культури, молоді та спорту України щодо запуску роботи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Проведено зустрічі:

-    З Постійним Представником Президента України в АР Крим Антоном Кориневичем, координатором проектів Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'єю Свиридовою та співзасновницею ГО "Крим SOS" Тамілою Ташевою.

-    З Учасниками й учасницями політичної школи для представників та представниць ромських громад.

- З власником компанії «East-West Mentor», який також є представником ТППУ в Угорщині і Почесним консулом України в місті Шіофок (Угорщина) – паном Золтаном.

-   З керівником еллінського братства «Енотіта» (м. Київ) Ніною Паскал.

-   З головою Ради національних спільнот України Ашотом Аванесяном.

-   З Андрієм Юрашем, директором департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

-  З Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин (ВКНМ) Ламберто Дзанньєрі.

3. Захист прав і свобод людини

3-6 грудня 2019 року Комітет організував і провів у стінах Верховної Ради України Тиждень прав людини з нагоди відзначення 71 річниці ухвалення Загальної декларації прав людини.

В рамках Тижня прав людини проведено експертні дискусії:

-         «Вдосконалення законодавчого забезпечення права на захист персональних даних та доступу до публічної інформації».

-         «Захист соціальних прав мешканців окупованих територій: можливі рішення».

-         «Відшкодування цивільним жертвам конфлікту».

-         «Реформа системи реєстрації місця проживання в Україні: нагальні проблеми та можливі шляхи зміни».

-         «Документи та документування осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях».

-         «Протидія сексуальному насильству, пов'язаному з конфліктом».

-         «Перспективи правового регулювання та реалізації етнонаціональної політики».

В рамках Тижня прав людини Верховною Радою України ухвалено:

 - Закон «Про внесення змін до статті 6-1 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», метою якого є  удосконалення процедур та умов надання адміністративних послуг бездомним та іншим  особам, які не мають постійного місця проживання.

- Закон «Про внесення зміни до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України».

- За основу прийнято Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства». Він врегулюльовує створення процедури визнання особою без громадянства.

4. Співпраця з НГО та міжнародними партнерами

Дві зустрічі з представниками правозахисних організацій з метою налагодження шляхів співпраці, проведення спільних заходів, участі представників громадськості в засіданнях Комітету (Українська Гельсінська спілка з прав людини, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини, Центр громадянський свобод,  БФ «Право на захист», ГО «Кримська правозахисна група», ГО «Донбас СОС», ГО «КиївПрайд», ГО «Родини політичних в'язнів Кремля», ГО «Група впливу» та інші).  

Зустріч з представниками Недержавної дипломатичної організації «Центр гуманітарного діалогу» (Centre for Humanitarian Dialogue) та міжнародними експертами для пришвидшення визначення шляхів вирішення конфлікту на Сході України.

Зустріч з заступником Представника Верховного Комісара УВКБ ООН у справах біженців Ноель Калхун щодо необхідності дотримання прав і свобод вимушених переселенців та громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій частині території Донбасу.

Зустріч з професором філософії Українського Католицького Університету, Міжнародним директором благодійної організації «Mission Eurasia» Михайлом Черенковим щодо свободи віросповідання на окупованих територіях; ситуації з поверненням військовополонених з Росії; питання інтеграції вимушено переміщених вищих навчальних закладів з іншими ВНЗ України.

Зустріч з представниками Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні - Хатуною Мургулією та Ендрю Лоусеном щодо опрацювання Комітетом даних про стан прав людини за поточний рік, отриманих під час моніторингу ОБСЄ.

Зустріч з Головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер та представницею ООН Жінки в Україні Анастасією Дівінською щодо досліджень, які мають практичний досвід і у подальшому можуть стати підґрунтям для напрацювання нормативних актів та законопроектів, які вирішують гендерну проблему в Україні.

Зустріч з Постійним Представником Президента України в АР Крим Антоном Кориневичем, координатором проектів Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'єю Свиридовою та співзасновницею ГО "Крим SOS" Тамілою Ташевою щодо законопроектів, що стосуються відання Комітету.

Участь в початку роботи політичної школи для представників та представниць ромських громад за підтримки Фонду Чіріклі.

Зустріч з представниками Офісу Ради Європи в Україні.

Зустріч з власником компанії «East-West Mentor», який також є представником ТППУ в Угорщині і Почесним консулом України в місті Шіофок (Угорщина) – паном Золтаном щодо захисту прав угорської меншини в Україні.

Зустріч з керівником еллінського братства «Енотіта» (м. Київ) Ніною Паскал щодо запланованого візиту грецької делегації до Києва в рамках україно-грецької співпраці.

Зустріч з головою Ради національних спільнот України Ашотом Аванесяном щодо захисту законних інтересів членів етнічних товариств та відродження національно-культурних цінностей.

Зустріч з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин (ВКНМ) Ламберто Дзанньєрі щодо співробітництва у сфері захисту прав осіб, які належать до національних меншин.

Зустріч з Крістіною Нечаєвою, радницею з питань захисту та адвокаціі Норвезької ради у справах біженців (NRC) щодо можливості проведення спільних заходів та подальшого співробітництва.

Зустріч з президентом Світового конгресу українців Павлом Ґродом та представниками правозахисних організацій щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Зустріч з керівником Офісу ЕСНО в Україні Самюелем Марі-Фанон та керівником проектів Офісу ЕСНО Володимиром Кузкою щодо ситуації на Донбасі.

Зустріч з Главою делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Флоранс Жиллєтт та іншими представниками цієї міжнародної організації щодо проблем мешканців на контрольованій українською владою території Донецької і Луганської областей.

Правозахисний форум на тему: «Подолання наслідків конфлікту: порядок денний для нового парламенту» (спільно з Моніторинговою Місією ООН з прав людини в Україні,  проектом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень”, Центром прав людини ZMINA, Українським інститутом з прав людини, Громадським холдингом “ГРУПА ВПЛИВУ”, БФ “Право на захист”, ГО "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля", Українською правовою консультативною группою).

Схвалено рішення про офіційне партнерство Комітету з Національною платформою «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію».

За підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, Офісу Ради Європи в Україні, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні проведено Тиждень прав людини в Парламенті.

Спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини проведено експертне обговорення на тему: «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови підготовки до постконфліктного періоду, деокупації територій та реінтеграції населення»; комітетські слухання на тему: «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини» та інші заходи;

Затверджено Положення про Експертну раду комітету та затверджено 12 позаштатних консультантів Комітету.

 

Заходи Комітету

Експертне обговорення на тему: «Тимчасово окуповані території: стан справ і перспективи»

Правозахисний форум на тему: «Подолання наслідків конфлікту: порядок денний для нового парламенту»;

Експертне обговорення на тему: «Ратифікація Римського статуту: міфи та реальність»;

Круглий стіл на тему: «Особи без громадянства та адміністративна процедура отримання свідоцтва про народження і про смерть особами з тимчасово окупованих територій»;

Круглий стіл на тему: «Презентація Заключного звіту ґендерно-відповідального оцінювання реалізації Національної стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року»;

Експертне обговорення на тему: «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови підготовки до постконфліктного періоду, деокупації територій та реінтеграції населення»;

Комітетські слухання на тему: «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини»;

Круглий стіл на тему: «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України»;

Круглий стіл, присвячений 30-річчю руху національних спільнот України.

В рамках Тижня прав людини у Верховній Раді України:

Експертна дискусія на тему: «Вдосконалення законодавчого забезпечення права на захист персональних даних та доступу до публічної інформації»;

Експертна дискусія на тему: «Захист соціальних прав мешканців окупованих територій: можливі рішення»;

Експертна дискусія на тему: «Реєстрація місця проживання  Україні: нагальні проблеми та шляхи змін»;

Експертна дискусія на тему: «Відшкодування цивільним жертвам конфлікту (за втрату близьких, за поранення, за зруйноване/пошкоджене майно)»;

Експертна дискусія на тему: «Документи та документування осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях»;

Експертна дискусія на тему: "Протидія сексуальному насильству, пов'язаному з конфліктом";

Експертна дискусія на тему: «Перспективи правового регулювання та реалізації етнонаціональної політики»;

Урочисте засідання Комітету з нагоди Міжнародного Дня прав людини.

Створені Підкомітети та робочі групи Комітету

Підкомітети

1)                з питань гендерної рівності і недискримінації;

2)                з питань прав людини;

3)                з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України;

4)                з питань міграційної політики та громадянства;

5)                з питань прав і свобод осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та внутрішньо переміщених осіб;

6)                з питань тимчасово окупованих територій.

Робочі групи Комітету

з розробки та реалізації заходів для виконання рішень Європейського суду з прав людини;

з напрацювання пропозицій щодо приведення законодавства у сфері захисту персональних даних у відповідність до міжнародних стандартів;

з питань вирішення проблемних питань у сфері боротьби  зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та захисту прав громадян України, які відбувають покарання на території інших держав;

з питань моніторингу місць несвободи;

по напрацюванню законопроекту, який дозволить комплексно вирішити питання відшкодування збитків, отриманих населенням внаслідок збройної агресії;

з питань вдосконалення законодавства з протимінної діяльності в Україні.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31