23 жовтня 2019 р. відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин в м. Краматорськ.

Відкриваючи засідання Голова Комітету Дмитро Лубінець зазначив: «Наше засідання  - значна і відповідальна подія в роботі комітету, яка стане відправною точкою у формуванні законодавчої бази у сфері деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій та здійсненні контролю за її впровадженням».

Голова Комітету відзначив високий суспільний запит на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі, що був продемонстрований результатом позачергових виборів до Верховної Ради України: «Це рішення без сумніву вияв політичної волі до вирішення цілого спектру питань, пов’язаних із збройним конфліктом на Сході та з тимчасовою окупацією частини території нашої держави».

Голова Комітету звернув увагу, що на засіданні присутня більшість членів Комітету, що є безпрецедентною подією для виїзних засідань і свідчить про готовність Комітету відігравати ключову роль у питаннях деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«В центрі нашої уваги має бути людина. Збройний конфлікт завдав непоправних втрат. За оцінками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні від початку конфлікту на Донбасі з 2014 до кінця 2018 року загинуло приблизно 13 000 осіб, з них 3 300 цивільних осіб, 9 000 мирних мешканців були поранені. Тому коли ми говоримо про відновлення зруйнованого житла, інфраструктури – це правильно, але ми маємо пам’ятати про біль, горе, втрати і скалічені долі наших співгромадян. І думати також про відновлення довіри і будівництво місточків до їх сердець. Люди, які постраждали від збройного конфлікту, не повинні залишатись наодинці зі своїми проблемами, принижуватись, випрошувати довідки, компенсації, статуси, отримання зароблених пенсій. Так не повинно бути. Держава в особі  органів влади має бездоганно виконувати свої функції та завдання. Бо лише забезпечивши права осіб, які проживають на окупованих територіях, в зоні розмежування, та внутрішньо переміщених осіб ми зможемо говорити про реінтеграцію» - відзначив Дмитро Лубінець.

 «Тема засідання - моніторинг дотримання прав громадян України, які проживають в районі проведення операції об’єднаних сил та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій, Луганській областях з метою визначення першочергових законодавчих ініціатив у зазначеній сфері - вибрана невипадково. Ми хочемо тут на Донбасі своїми очима побачити ситуацію, почути людей, відчути всі найбільш больові точки і спільно обговорити як  допомогти регіону вже зараз, а також визначити першочергові кроки своєї законодавчої діяльності. Ми не приїхали просто позасідати. Сьогодні вже третій день нашого перебування в регіоні. Ми відвідали Маріуполь, Широкіне, Волноваху, КПВВ «Новотроїцьке», були в Красногорівці і бачили як вона оговтується від завданих руйнувань, відновивши школу, будинки. І ми розуміємо, що окрім загальнополітичних питань щодо деокупації тимчасово окупованих територій, які потрібно вирішувати на міждержавному та державному рівнях, існує безліч соціально-економічних та гуманітарних проблем, з якими щоденно стикаються громадяни по обидва боки лінії розмежування», - зазначив Дмитро Лубінець. «Це -  і послаблення правового режиму лінії розмежування, лібералізація порядку переміщення через неї товарів, збільшення кількості та пропускної можливості КПВВ, надання податкових та комунальних пільг населенню, яке проживає в районах вздовж лінії розмежування, забезпечення доступу до медичних, соціальних послуг на контрольованій території мешканцям тимчасово окупованих територій, удосконалення процедури отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України та багато іншого».

В ході засідання члени Комітету заслухали інформацію Голови Донецької обласної державної адміністрації Павла Кириленка про стан справ щодо забезпечення прав осіб, постраждалих від збройного конфлікту та головні проблеми соціально-економічного відновлення у Донецькій області. Про проблемні питання в регіоні доповіли представники Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, Головного управління Державної фіскальної служби України у Донецькій області, Донецької Торгово-промислової палати, Директорату медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України, Служби автомобільних догів у Донецькій області, Регіональної філії «Донецька залізниця» АТ «Укрзалізниця», інші представників органів державної влади.

Учасники засідання відзначили найболючіші питання регіону, зокрема, забезпечення регіону водою. Через існуючу заборгованість за спожиту електроенергію перед постачальником об'єкти КП «Компанія «Вода Донбасу» знаходяться під постійною загрозою припинення електропостачання, що може спричинити техногенну і гуманітарну катастрофу, адже обладнання водогінних конструкцій неодноразово піддавалося обстрілу та отримало значні пошкодження. Частина населених пунктів регіону роками залишаються без централізованого постачання питною водою.

Йшлося також про земельні ділянки під фортифікаційними спорудами: у минулому році близько 48,4 тис. га орних земель на території Донецької області майже не використовувалися для сільгоспвиробництва через будівництво на цих землях інженерних (фортифікаційних) споруд, а також введення особливого режиму використання цих територій. Власники та орендарі цих земель не можуть використовувати їх за призначенням, не отримують очікуваної вигоди, та змушені за них сплачувати податки.

Під час обговорення зверталась увага на  недостатню кількість закладів охорони здоров’я з надання високоспеціалізованої медичної допомоги, оскільки більшість з них залишились на непідконтрольній Україні території. Також в області гостро відчувається неукомплектованість медичних закладів кадрами. Відтак люди позбавлені можливості отримати якісну своєчасну медичну допомогу.

Учасники засідання зауважили, що збройній конфлікт на Донбасі загрожує життю і здоров’ю людей не лише через обстріли і міни, але й через екологічні проблеми, що спричиняють бойові дії. Підвищення рівня радіації природних вод через затоплення шахт може призвести до екологічної катастрофи. Наслідки затоплення можуть бути катастрофічними – масове забруднення питної води, просідання ґрунтів, внаслідок чого буде зруйнована інфраструктура. Подальше зволікання у пошуку рішень проблем є неприпустимим. Одним з кроків, який дозволить отримати фінансовий інструмент для вирішення екологічних проблем є зміна бюджетного законодавства, в результаті чого екологічний податок у повному обсязі має надходити до місцевого бюджету для вирішення екологічних проблем області.

Члени Комітету відзначили необхідність відновлення транспортного сполучення, адже без його відновлення не можливе вирішення питання реінтеграції та налагодження соціальних зв’язків.

У другій частині засідання члени Комітету заслухати виступи представників профільних міністерств, відповідальних за формування та реалізацію державної політики у сфері тимчасово окупованих територій, захисту прав внутрішньо переміщених осіб: заступника Міністра ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олексія Ілляшенка, начальника Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України Юрія Самбора, першого заступника начальника Головного управління ДФС у Сумській області Олександра Гомона, начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області Наталію Рад, державного експерта експертної групи з прав людини Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України Ігоря Конєва.

         Під час обговорення піднімалися питання виплати пенсій. «Чинний механізм виплати пенсій, встановлений Постановами Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 р. № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» та від 8 червня 2016 р. № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» поєднує право на пенсію з реєстрацією пенсіонера як внутрішньо переміщеної особи та є дискримінаційним. А тому нагальною є потреба відокремити питання отримання пенсій від статусу ВПО» - зазначив Дмитро Лубінець. «Також потребує удосконалення процедура отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, підтвердження факту народження та видачу відповідних документів дітям, які народились на тимчасово окупованій території».

За наслідками обговорення члени Комітету ухвалили низку рішень з метою вирішення порушених проблемних питань.

Закриваючи засідання Голова Комітету Дмитро Лубінець запевнив учасників заходу, що всі висловлені ними пропозиції і зауваження будуть узагальнені та проаналізовані Комітетом та використані в подальшій роботі.

На засіданні були присутні члени Комітету:

Лубінець Дмитро Валерійович,

Ткаченко Максим Миколайович,

Горбенко Руслан Олександрович,

Яковлєва Неллі Іллівна,

Умеров Рустем Енверович,

Тарасенко Тарас Петрович,

Касай Костянтин Іванович,

Кузнєцов Олексій Олександрович,

Чийгоз Ахтем Зейтуллайович,

Єфімов Максим Вікторович,

Калаур Іван Романович.

У засіданні також взяли участь народні депутати України Королевська Наталія Юріївна, Бардіна Марина Олегівна, Бобровська Соломія Анатоліївна, Требушкін Руслан Валерійович, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, радник секретаря РНБО з питань реінтеграції і відновлення Донбасу Сергій Сивохо, представники органів державної влади, міжнародних організацій, правозахисних громадських організацій.



Фото Олександра Клименка

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31