Розпочалося виїзне засідання Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Відкриваючи засідання Голова Комітету Дмитро Лубінець зазначив: «Наше засідання  - значна і відповідальна подія в роботі комітету, яка як ми очікуємо стане відправною точкою у формуванні законодавчої бази у сфері деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій та здійсненні контролю за її впровадженням.

На позачергових виборах до Верховної Ради України громадяни продемонстрували високий суспільний запит на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Ми всі добре розуміємо, що не все залежить лише від нас, але ми маємо виконувати волю виборців і вже зараз робити всі посильні кроки наближаючи мир на нашій землі і відновлюючи життєдіяльність територій, постраждалих від бойових дій.

Саме тому Парламент утворив у своєму складі Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин визначавши йому відповідні предмети відання.

Це рішення без сумніву вияв політичної волі до вирішення цілого спектру питань, пов’язаних із збройним конфліктом на Сході та з тимчасовою окупацією частини території нашої держави».

Голова Комітету звернув увагу, що на засіданні присутня більшість членів Комітету, що є безпрецедентною для виїзних засідань і свідчить про готовність Комітету відігравати ключову роль у питаннях деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«В центрі нашої уваги має бути людина. Збройний конфлікт завдав непоправних втрат. За оцінками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні від початку конфлікту на Донбасі з 2014 до кінця 2018 року загинуло приблизно 13 000 осіб, з них 3 300 цивільних осіб, 9 000 мирних мешканців були поранені. Тому коли ми говоримо про відновлення зруйнованого житла, інфраструктури – це правильно, але ми маємо пам’ятати про біль, горе, втрати і скалічені долі наших співгромадян. І думати також про відновлення довіри і будівництво місточків до їх сердець. Люди, які постраждали від збройного конфлікту, не повинні залишатись наодинці зі своїми проблемами, принижуватись, випрошувати довідки, компенсації, статуси, отримання зароблених пенсій. Так не повинно бути. Держава в особі  органів влади має бездоганно виконувати свої функції та завдання. Бо лише забезпечивши права осіб які проживають на окупованих територіях, в зоні розмежування, та внутрішньо переміщених осіб ми зможемо говорити про реінтеграцію» - відзначив Дмитро Лубінець.

Голова Комітету підкреслив, що до повноважень Комітету віднесено питання захисту прав національних меншин: «Національні меншини в умовах збройного конфлікту особливо потерпають від утисків. На тимчасово окупованих територіях мають місце випадки переслідування з расових, етнічних, культурних, релігійних мотивів. Також непросто проходить інтеграція в приймаючі громади на новому місці проживання, а представники окремих національних меншин, зокрема ромів, потерпають від подвійної дискримінації».

«Тема засідання - моніторинг дотримання прав громадян України, які проживають в районі проведення операції об’єднаних сил та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій, Луганській областях з метою визначення першочергових законодавчих ініціатив у зазначеній сфері - вибрана невипадково. Ми хочемо тут на Донбасі своїми очима побачити ситуацію, почути людей, відчути всі найбільш больові точки і спільно обговорити як  допомогти регіону вже зараз, а також визначити першочергові кроки своєї законодавчої діяльності. Ми не приїхали просто позасідати. Сьогодні вже третій день нашого перебування в регіоні. Ми відвідали Маріуполь, Широкіне, Волноваху, КПВВ «Новотроїцьке», були в Красногорівці і бачили як вона оговтується від завданих руйнувань, відновивши школу, будинки. І ми розуміємо, що окрім загальнополітичних питань щодо деокупації тимчасово окупованих територій, які потрібно вирішувати на міждержавному та державному рівнях існує безліч соціально-економічних та гуманітарних проблем, з якими щоденно стикаються громадяни по обидва боки лінії розмежування» - зазначив Дмитро Лубінець. «Це -  і послаблення правового режиму лінії розмежування, лібералізація порядку переміщення через неї товарів, збільшення кількості та пропускної можливості КПВВ, надання податкових та комунальних пільг населенню, яке проживає в районах вздовж лінії розмежування, забезпечення доступу до медичних, соціальних послуг на контрольованій території мешканцям тимчасово окупованих територій, удосконалення процедури отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України та багато іншого».

На засіданні присутні 11 членів Комітету, представники органів державної влади, міжнародних організацій, правозахисних громадських організацій.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34