16 жовтня 2019 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з громадськими та правозахисними організаціями, які опікуються питаннями захисту постраждалих від конфлікту, провів правозахисний форум на тему: «Подолання наслідків конфлікту: порядок денний для нового парламенту».

Відкриваючи захід Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив: «Цей форум один з найперших майданчиків, на яких будуть дискутуватись такі важливі питання, як повернення, деокупація, реінтеграція Донбасу. Дуже багато речей, які сьогодні використовуються для поділу, а треба навпаки шукати ті позиції, які будуть об’єднувати Україну як територіально, так і в першу чергу в людському та громадському плані».

Звертаючись до учасників заходу, Голова Комітету Дмитро Лубінець у своєму виступі зауважив: «Ми не дарма обрали тематику подолання наслідків конфлікту для першого великого заходу Комітету. Можливо, дехто впевнений, що для того, щоб говорити про наслідки і їхнє усунення, необхідно почекати, поки конфлікт завершиться. Проте, насправді, вже сьогодні парламент має задачі, вирішення яких забезпечить відновлення прав постраждалих від конфлікту людей, а відтак - буде сприяти і деокупації, і реінтеграції Донбасу. Ми завжди підкреслюємо що в першу чергу реінтеграція і деокупація повинна бути направлена на людей, а не на територію. Бо територія буде наступним кроком. Для нас саме важливе отримати зв’язок з людьми, які залишаються і живуть на непідконтрольній Україні території».

Дмитро Лубінець зазначив, що «Верховна Рада має працювати системно та злагоджено, бо захист прав людини, деокупація і реінтеграція окупованих територій і людей мають бути завданням всього парламенту і кожного його комітету».

«Ми вже зараз маємо думати про перехідне правосуддя, яке допоможе забезпечити оптимальний перехід суспільства і держави від війни до миру. І про те, як гармонізувати національне право із гуманітарним для відновлення справедливості і притягнення до відповідальності тих, хто вчиняв найтяжчі злочини під час цієї війни. Разом із тим, важливо вибудовувати діалог з організаціями громадянського суспільства, які експертно займаються питаннями, пов’язаними із захистом осіб, які постраждали від конфлікту», - підкреслив Голова Комітету.

         Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матільда Богнер привітала народних депутатів України з обранням їх до Верховної Ради України та звернулась з проханням завжди і всюди надавати пріоритет правам людини та дослуховуватися думки громадських правозахисних організацій та думки ООН. «Я та мої колеги з ООН – ваш безкоштовний та якісний ресурс. Ми повністю у вашому розпорядженні сьогодні та в майбутньому. Наше головне та єдине завдання допомогти вам просувати права людини. Використовуйте наш досвід, знання та навички максимально», - запропонувала Матільда Богнер. Голова місії закликала Верховну Раду України ратифікувати Римський статут якомога швидше та відзначила основні напрямки діяльності у захисті прав людини, серед яких виплата пенсій на непідконтрольних територіях, реєстрація актів громадянського стану, свобода пересування, компенсація за зруйноване та пошкоджене житло, а також забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

         Учасники форуму обговорили найбільш актуальні виклики дотриманню прав людини, що пов’язані із подоланням наслідків збройного конфлікту та потребують законодавчого регулювання. Зокрема йшлося про забезпечення правосуддя та невідворотності покарання за найтяжчі злочини, вчинені під час збройного конфлікту, ратифікацію Римського статуту МКС, гармонізацію національного кримінального законодавства із міжнародним, питання правового статусу та захисту політичних в’язнів. Також були обговорені проблеми відновлення зв’язків з населенням окупованих територій, серед яких питання документування, соціального захисту, реалізації виборчих прав, компенсації пошкодженого майна та забезпечення свободи пересування.

         У заході взяли участь народні депутати України, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Кориневич А.О., представники органів державної влади, місцевого самоврядування, наукового середовища, міжнародних правозахисних організацій, громадського сектору.

  



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31