16-17  листопада у Києві відбудеться ювілейний 40-вий щорічний форум транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action) та 10-та  Консультативна Асамблея Парламентарів за Міжнародний кримінальний суд  та верховенство права. 

Це важлива зустріч політичних лідерів на глобальному рівні, на якій обговорюються проблеми міжнародного правосуддя та верховенства права. Такі зустрічі надають унікальну можливість для законодавців із усіх регіонів світу визначити ефективні стратегії для подолання безкарності на міжнародному та національному рівнях за злочин  геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

«Україна приймає ювілейний 40-й Форум транснаціональної мережі членів парламентів. Для нас це унікальна можливість поставити запитання та обговорити ситуацію в Україні, яка виникла через агресію Росії, з представниками Міжнародного кримінального суду, які будуть присутні на Форумі»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини  Григорій Немиря під час прес-конференції, присвяченій Форуму.

За його словами, Верховна Рада України вже двічі визнавала юрисдикцію МКС- у лютому 2014 року та у лютому 2015 року, коли звертала ся до МКС стосовно злочинів, які були скоєні під час Революції гідності та в Криму і на Донбасі.

«Від імені Комітету ВРУ з прав людини, хотів би наголосити, що для України немає ніяких причин для зволікання з ратифікацією Римського Статуту. Це можливість за допомогою міжнародного кримінального права для нас захистити себе від агресії Росії, розслідувати злочини, які відбулися через цю агресію, та притягнути до відповідальності винних. Слід наголосити, що Ратифікація Римського статуту МКС є зобов‘язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС, - це пріоритет номер один для справжніх патріотів України», - сказав Григорій Немиря.

У свою чергу Давід Каттін, генеральний секретар “Парламентарів за глобальні дії”, наголосив, що на Форумі, який проходить за підтримки Європейського Союзу та міжнародних інституцій, будуть присутні парламентарі з понад 30-ти країн світу, та анонсував вручення Премії «Захисник демократії» (Defender of Democracy Award (DDA) за вирішальну роль у просуванні і захисті прав людини та принципів демократичного управління.  Окрім того, під час Форуму буде ухвалено Київський план дій щодо підвищення ефективності МКС та сприяння країнам в імплементації Римського статуту. 

«Для мене велика честь бути в Україні. Ми - найбільша організація парламентарів світу, і ми всі приїхали, щоб висловити підтримку Україні та розвитку демократії у Вашій державі у цей важкий час», - наголосив Давід Каттін.

За словами,  Олександр Романцової, виконавчої директорки Центру Громадянських Свобод, «Форум відбувається в Україні саме в той момент, коли Римський Статут та міжнародне гуманітарне право необхідні Україні, частину території якої було анексовано, а на іншій частині - вирує війна. І в Криму, і на Донбасі відбуваються міжнародні злочини, які не закріплені як злочини в нашому діючому нашому законодавстві».

«Ми дуже раді виступити співорганізаторами Форуму, на якому зберуться представники країн, які вже пройшли шлях ратифікації Римського статуту та його імплементації. Це можливість для представників України обговорити з ними їхній досвід»,- сказав він.

У Форумі, співорганізаторами якого виступили "Парламентарі за глобальні дії" , Верховна Рада України, Комітет ВРУ з прав людини та  Центр Громадянських Свобод візьмуть участь народні депутати України, іноземні парламентарії, представники центральних органів виконавчої влади та громадських організацій України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34