Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку підтвердження громадянства України та встановлення фактів, що мають юридичне значення, реєстр. № 7211, внесений народними депутатами України Мірошниченком Ю.Р., Мосійчуком І.В., Котвіцьким І.О.

 

Було розглянуто звернення Члена Комітету Василя Брензовича щодо необхідності розгляду Комітетом з прав людини проектів законів, спрямованих на регулювання суспільних відносин у мовній сфері, оскільки у них пропонується регулювання відносин , які є безпосередньо питанням прав людини і прав національних та мовних меншин.

 

У цьому зв‘язку Члени Комітету обговорили наступні законопроекти: 

 

- Проект Закону про мови в Україні, реєстр. № 5556, внесений народними депутатами України Лесюком Я.В., Васюником І.В., Юринець О.В. та іншими народними депутатами України (разом 31 підпис).

- Проект Закону про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні, реєстр. № 5669, внесений народними депутатами України Головком М.Й, Матіос М.В., Іллєнком А.Ю. та іншими народними депутатами України (разом 7 підписів).

- Проект Закону про державну мову, реєстр. № 5670, внесений народними депутатами України Подоляк І.І., Гопко Г.М., Ємцем Л.О. та іншими народними депутатами України (разом 32 підписи).

- Проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної, реєстр. № 5670-д, внесений народними депутатами України Княжицьким М.Л., Подоляк І.І., Тетеруком А.А. та іншими народними депутатами України (разом 77 підписів).

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розвитку та використання мов національних меншин в Україні, реєстр. № 6348, внесений народними депутатами України Подоляк І.І., Сироїд О.І., Гопко Г.М. та іншими народними депутатами України (разом 18 підписів).

- Проект Закону про загальні засади та принципи реалізації мовної політики в Україні, реєстр. № 8550, внесений народним депутатом України Мураєвим Є.В.

 

Голова Комітету Григорій Немиря наголосив, що потрібна широка публічна  дискусія стосовно цього питання із залученням представників національних меншин, експертів та громадськості.

 

Після детального обговорення було вирішено:

 

- звернутися до Головного експертного управління ВРУ з вимогою надати висновок до законопоректу №  6348;

- рекомендувати профільному Комітету ВРУ з питань культури і духовності створити робочу групу із залученням авторів законопроектів та представника Комітету з прав людини для розробки одного узгодженого законопроекту у цій сфері;

- наголосити, що розгляду і прийняттю законопроектів, які  регулюють питання мовної політики, має передувати широка інклюзивна дискусія у суспільстві із обов‘язковим залученням представників національних меншин;

- рекомендувати профільному Комітету звернутися до Ради Європи з проханням надати свої коментарі щодо особливостей застосування мовних законів у країнах-членах та щодо відповідності зазначених законопроектів Конвенції з прав людини та іншим рамковим документам.    (РІШЕННЯ)

 

Члени Комітету ухвалили рішення  про створення Координаційної ради з питань практики застосування законодавчих актів щодо визнання особи біженцем, особою, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення, примусового витворення, екстрадиції іноземців та осіб без громадянства.

 

Було заслухано інформацію органів державної влади стосовно вжитих заходів щодо повернення в Україну Чикоша Е.П.,  який утримується в місцях несвободи в Республіці Єгипет. 

 

Окрім того, обговорювався Проект Державного Бюджету на 2019 рік.

 

Розглядалося  також питання стосовно проведення комітетських слухань щодо державної санкційної політики найближчим часом.

 

На засіданні Комітету  3 жовтня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров



 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31