Сьогодні за підтримки Комітету ВРУ з прав людини відбулася третя Національна платформа «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію». Зустріч пройшла у форматі круглого столу на тему: «Війна, мир та реінтеграція: що буде після АТО?».

Під час заходу обговорювалися наступні питання: З якими викликами зіткнеться Україна на шляху реінтеграції та відновлення суверенітету? Чи потрібна Україні Концепція (політика) реінтеграції? Чи існують вірогідні сценарії подальшого розвитку збройного конфлікту і чи готові ми до них? Як готуватися до миру, захищаючись на війні? Чи стане Україні в нагоді міжнародний досвід?

“Це вже третя наша зустріч в рамках платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію», яка  забезпечує неупереджений та відкритий діалог з використанням парламентського елементу (Комітет ВРУ, як співорганізатор Платформи), виконавчого елементу (Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, як співорганізатор Платформи) та громадського елементу (громадські організації, як співорганізатори Платформи) для розробки спільного підходу з постконфліктного врегулювання на Сході»,- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря.

«Від політики, яку ми розробляємо зараз, буде залежати коли і як буде встановлено стійкий всеохоплюючий мир в Україні».

У цьому зв‘язку він повідомив про результати  комітетських слухань на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, звільнення заручників та відновлення їхніх прав», які відбулися минулого тижня.  Григорій Немиря окреслив проблеми щодо захисту прав і свобод цих категорій громадян України та зауважив, що Уряд України усунувся від вирішення проблем ВПО на законодавчому рівні та проводить дискримінаційну політику по відношенню до цих людей. У цьому зв‘язку Григорій Немиря нагадав про постанови КМУ № 365, 505, 136 та інші, що не відповідають законодавству України і є відверто дискримінаційними по відношенню до вимушених переселенців та громадян, (України, які залишилися на тимчасово окупованій території, і  заявив про блокування розгляду у парламенті Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692, та Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), реєстр. № 6240.

«Зусилля, які ми робимо сьогодні, наближають час встановлення миру в Україні та відновлення ії територіальної цілісності. Головне, щоб інструменти і механізми, які ми будемо використовувати у постконфліктному врегулюванні, були підтримані усім населенням України - і на Сході, і на Заході»,- сказав перший Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Юсуф Куркчі.

Перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова звернула увагу присутніх на «недолугу, невдалу та нечітку державну політику по відношенню до громадян України, які залишилися в Криму та на окупованій частині території Донбасу, і по відношенню до вимушених переселенців».

За словами Володимира  Лупацького, експерта Платформи соціальних та гуманітарних інновацій “Єдиний координаційний центр”, агресія і окупація на території України стали можливими внаслідок політики реінтеграції, яка існувала на той час.

«В умовах неоголошеної війни без комплексної політики реінтеграції ми приречені на повторення того, що вже сталося. Політика реінтеграції- це як повітря, яке має використовуватися кожен день; вона повинна бути компонентом національної безпеки»,- сказав він.

За словами Надзвичайного і повноважного посла України Романа Безсмертного, «найважливішим елементом в процесі реінтеграції є міжлюдська комунікація». Він закликав до політичного розв'язання конфлікту на Сході України, без військових дій.

Політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна повідомила, що згідно з останніми опитуваннями у населення України сформувалося уявлення про те, що відновлення Донбасу, його реінтеграція та повернення окупованих територій не є пріоритетами для центральної влади України.

«Наша держава кинула напризволяще усіх цивільних, які постраждали внаслідок конфлікту. Мова йде про загиблих, поранених, зниклих без вісті та громадян, які втратили житло і майно. На державному рівні навіть не ведеться статистичний облік зазначених категорій наших громадян. Така політика має бути негайно змінена»,- сказав Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Так, за даними Міністерства регіонального розвитку лише 63 родини, які постраждали внаслідок конфлікту, отримали нове житло.

У заході брали участь народні депутати, політики, дипломати, експерти та представники громадських організацій.

Довідково: метою проекту «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є створення позапартійної, професійної та інклюзивної платформи, відкритою для тих, хто виступає за досягнення сталого миру в Україні. В рамках платформи обговорюються ефективна політика реінтеграції та забезпечення національної єдності в Україні, методи деокупації окремих районів Донецької та Луганської області, а також міжнародний досвід побудови заходів довіри і стійкого миру.

На базі Платформи проходять щомісячні публічні заходи за участі представників українських органів влади, народних депутатів, представників місцевих громад та регіонів, громадських організацій та міжнародних експертів, дипломатичних організацій і місій.

Ініціаторами Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» є незалежні українські громадські організації, серед них Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки та розвитку, Платформа соціальних та гуманітарних інновацій «Єдиний координаційний центр», громадський марафон «Навіщо нам бути разом?» в партнерстві з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерствами закордонних справ Швейцарії, Фінляндії та Німеччини.


Відеотрансляція круглого столу:






 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34