Сьогодні Верховна Рада Україна ухвалила у першому читанні за основу Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України), автори Немиря Г.М., Фельдман О. Б., Брензович В.І., Веселова Н.В., Пацкан В.В., реєстр. № 4023а.

За відповідне рішення проголосувало 230 народних депутатів України.

«Це питання боргу держави перед частиною громадян України. Йдеться про наших співгромадян, які не за власною волею опинилися в зоні бойових дій, в зоні проведення АТО. Це три категорії осіб - вимушені переселенці, громадяни України, які проживають в зоні ведення АТО на території, яку контролює Уряд України, та громадяни України, які проживають в зоні ведення АТО на території, яку тимчасово не  контролює Уряд України. Зараз ми маємо ситуацію, коли ці громадяни дискриміновані»,- сказав Голова профільного Комітету ВРУ з прав людини та автор цієї законодавчої ініціативи Григорій Немиря, представляючи законопроект №4023а з парламентської трибуни.

За його словами, йдеться про питання ідентифікації громадян. З об‘єктивних причин під час проведення АТО було втрачено доступ до первинних баз даних, які дозволяють ідентифікувати особу. Цим законом пропонується громадянам, які проживають в зоні АТО, отримувати документи за місцем звернення, громадянам, які переселилися із зони проведення АТО, – за місцем проживання або перебування; на додаток до підтверджуючих документів дозволяється використовувати дані державного реєстру виборців.

«Можна багато говорити про патріотизм, про любов до держави. Але ця любов проявляється в конкретних кроках. Не голосуючи за цей законопроект, ви змушуєте наших громадян отримувати паспорти Росії або ДНР. Пам‘ятайте, що права людини неподільні. Керуйтеся національними інтересами при голосуванні», - підкреслив Григорій Немиря.

Окрім того, він зазначив, що Комітет ВРУ з прав людини розглянув цей законопроект і в повному складі просить ВРУ підтримати його за підсумками першого читання за основу.

Нагадаємо, що Проект Закону України «Про внесення зміни до Закону України
«Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України розроблено за власною ініціативою.

Проектом Закону пропонується внести зміну до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», доповнивши його статтею 93 «Особливості оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31