Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив, що сьогодні народні депутати України обирають і призначають Уповноваженого ВРУ з прав людини, порушуючи закон України про уповноваженого з прав людини.

«Ми маємо дуже серйозну правову колізію. Закон про уповноваженого ВРУ з прав людини передбачає таємне голосування при обранні уповноваженого ВРУ з прав людини, а регламент дозволяє це зробити відкритим голосуванням. 12 березня цього року була оприлюднена відповідна заява членів Комітету ВРУ з прав людини, які зверталися до Голови ВРУ з пропозицією, з огляду на порушення процедури,  і з огляду на те, що ситуація опинилася в неправовому полі, перезапустити процедуру обрання і призначення уповноваженого ВРУ з прав людини і робити це відповідно до Паризьких Принципів ООН», - сказав він з парламентської трибуни перед початком процедури обрання омбудсмена.

«На жаль, цього не відбулося. І зараз я хочу задати запитання усім, включаючи президію ВРУ та колегам – народним депутатам: як можна обирати і призначати уповноваженого ВРУ, порушуючи закон України про уповноваженого з прав людини? Як це взагалі можливо? Андрій Володимирович, Голова ВРУ, як повторюю своє запитання: як можна обирати уповноваженого з прав людини, порушуючи закон України про уповноваженого?» 

Нагадаємо, що відповідно до Закону  України про уповноваженого ВРУ з прав людини 6 червня було крайньою датою, коли відповідно до закону мали відбутися вибори і призначення уповноваженого. Цього не відбулося. В результаті чого процес призначення уповноваженого опинився в неправовому полі.  Крім того, були внесені зміни до закону України про регламент, які передбачають обрання уповноваженого ВРУ відкритим голосуванням.

У відповідь спікер ВРУ Андрій Парубій заявив, що зважаючи на неодноразові звернення щодо процедури обрання омбудсмена, він звернувся до регламентного Комітету ВРУ з проханням надати пояснення. Комітет на своєму засіданні 28 лютого 2018 року дав роз‘яснення, що процедура  призначення та звільнення з посади уповноваженого ВРУ з прав людини, що цей порядок визначається Конституцією України та регламентом ВРУ, тому  рішення про призначення на посаду та звільнення з посади уповноваженого ВРУ з прав людини відбувається згідно з частиною 7 статті 208 регламенту ВРУ України  - приймається ВРУ відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів України від конституційного складу ВРУ. 

«І тільки цей документ для мене і для всієї ВРУ є роз‘ясненням як діяти в цій ситуації ВРУ. І сьогодні, розглядаючи це питання, ми опираємося на рішення регламентного Комітету ВРУ», - сказав Андрій Парубій. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31