Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря звернувся до Європейської Комісії з проханням сприяти вирішенню питання щодо ухвалення законопроекту з виплати пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям.

Про це він повідомив сьогодні під час засідання Комітету ВРУ з прав людини.

« Я звернувся з листом до Єврокомісара з питань розширення Йоганнеса Хана з проханням при обговоренні можливості запровадження нової програми  макрофінансової допомоги для України включити до списку попередніх умов внесення до порядку денного Верховної Ради України законопроект № 6692  з виплати пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, та вимушеним переселенцям та позитивне вирішення цього питання. Такий крок з боку європейських інституцій сприятиме забезпеченню дотримання прав і свобод громадян України, зокрема конституційного права на отримання пенсій",- наголосив він.

"Мова йде про більше ніж 600 тисяч наших громадян, які не отримують пенсії за дискримінаційними причинами. Сподіваюся, що втручання європейських інституцій допоможе вирішити це питання найближчим часом". 

Григорій Немиря також нагадав, що Комітет ВРУ з прав людини неодноразово порушував це питання на засіданнях Погоджувальної Ради. Крім того, було надіслано три письмових звернення  до Голови Парламенту Андрія Парубія з проханням внести зазначений законопроект до порядку денного ВРУ, але жодної відповіді так і не було надано.

Проблема невиплати пенсій була одним з предметів  обговорення під час спільного засідання Комітету Верховної Ради з прав людини та підкомітету Європейського Парламенту з питань прав людини, яке відбулося 12 жовтня минулого року у Брюсселі. 

Нагадаємо, що Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692,  розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, ООН, Ради Європи, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Норвезької ради в справах біженців, а також українських та міжнародних неурядових організацій, та  був підтриманий ключовими Комітетами ВРУ, включаючи Комітет з прав людини та Комітетом з  питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Таку точку зору підтримує і Посол США в Україні Марі Йованович, яка закликала відновити виплату пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій частині території Донбасу.

Про це вона заявила в інтерв'ю РБК-Україна. 

"Люди опинилися по різні боки лінії зіткнення через примху долі. Уявіть собі, є люди які знаходяться буквально поруч з лінією з того чи іншого боку. Чому люди з однієї зі сторін повинні втратити пенсії, інші соціальні виплати? Адже вони є такими самими громадянами України",- наголосила вона.

"Є чималий міжнародний досвід розв’язання таких питань. Окрім того, що така соціальна допомога важлива для конкретних громадян і конкретних родин, можна подивитися на це і з ширшої, національної перспективи. Адже саме таким способом український уряд може продемонструвати, що він вважає українськими громадянами усіх людей, у тому числі тих, які через примху долі опинилися  не з тої сторони контактної лінії, і буде робити все, щоб забезпечити їх підтримкою".

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34