Комітет ВРУ з прав людини на своєму засіданні у середу розглянув питання  про можливість відновлення мобільного зв'язку на окупованих територіях Донбас

"Вже кілька днів люди, які проживають на непідконтрольній території Донбасу, не мають можливості спілкуватися зі свома родичами та близькими. Це майже два мільйони наших громадян. Це надзвичайна ситуація, яка має бути вирішена негайно",- наголосив Голова Комітету Григорій Немиря.

11 січня мобільний оператор Vodafone, єдиний який надавав послуги на непідконтрольній частині території Донбасу, до ребрендингу відомий як "МТС-Україна", перестав працювати на окупованих територіях Луганської і Донецької областей. За повідомленням технічного персоналу оператора зв'язок зник в результаті ушкодження волоконно-оптичної лінії зв'язку в зоні проведення АТО.

Директор з корпоративного управління та контролю ПрАТ "ВФ УКРАЇНА" (Vodafone) Олег Проживальський, присутній на засіданні Комітету, повідомив, що усі кабелі компанії на непідконтрольній території вийшли з ладу, і вона була змушена звернутися до СММ ОБСЄ з проханням сприяти у допомозі провести ремонтні роботи на згаданих територіях.

"Сьогодні за сприяння ОБСЄ вогонь було припинено  на два дні і розпочалися ремонтні роботи. Ми сподіваємося, що завтра до обіду зв'язок буде відновлений",- сказав він, повідомивши, що мобільним зв'язком Vodafone користуються майже два мільйони громадян України, які залишилися на непідконтрольній території.

Крім того, 9 січня  до  Комітету звернулася громадська організація "ДОНБАС СОС» щодо неправомірних дій оператора мобільного зв’язку Vodafone стосовно громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей, а саме зміни мобільного тарифу у грудні минулого року без альтернативи вибору іншого тарифу в односторонньому порядку для громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній території.

У цьому зв'язку Олег Проживальський повідомив, що зміни тарифів пов'язані з питанням використання торговельної марки та не будуть вищими, ніж на підконтрольній території, а у випадку переплат будуть здійснені перерахунки (http://www.mts.ua/ua/mobile/tariffs/smartfon-standartnyij).

За результатами обговорення на засіданні було вирішено, що Голова Комітету Григорій Немиря звернеться до СММ ОБСЄ та експертів соціально-економічної підгрупи 3-х сторонньої контактної групи з інформацією про обговорення проблеми на засіданні та проситиме сприяти якнайшвидшому відновленню мобільного зв'язку між громадянами України, які проживають по обидві сторони від лінії зіткнення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34