Члени Європейського Парламенту засудили порушення прав людини в анексованому Криму та на окупованій частині Донбасу і закликали притягнути до відповідальності винних у вчиненні таких злочинів.

Про це йдеться у прес-релізі, опублікованому на сайті Європарламенту, за результатами спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин  і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини, яке відбулося 12 жовтня у Брюсселі (http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20171012IPR85916/guarantee-accountability-for-human-rights-violations).

«Ми обговорили широке коло питань, які мають вплив на ситуацію з правами людини, та існуючі виклики на тимчасово окупованих територіях України – в Криму та на Донбасі. Ми висловили наше рішуче засудження незаконної анексії Криму та окупації частини території Донецької та Луганської областей, які відбулися в порушення міжнародного права та зобов‘язань Росії в рамках її членства в міжнародних організаціях», - наголосили Голова підкомітету Європейського Парламенту з прав людини П'єр Антоніо Панзері та Співголова ПКА Україна-ЄС Даріуш Росаті.

«Ми закликаємо притягнути до відповідальності винних у порушеннях прав людини».

Вони також висловили занепокоєння через зростаючу кількість громадян України, яких було незаконно затримано на тимчасово окупованих територіях, потім було заарештовано, засуджено та ув‘язнено владою Росії.

«Ми закликаємо негайно звільнити цих людей», - наголосили європарламентарі.

Крім того, П'єр Антоніо Панзері та Даріуш Росаті  висловили рішучу налаштованість поглиблювати міжпарламентський діалог та співпрацю з Україною щодо реформ у сфері прав людини та реформ, пов‘язаних реалізацією Угоди про асоціацію, зокрема боротьбою з корупцією, захистом прав меншин, захистом прав  і свобод вимушених переселенців, боротьбою з дискримінацією, забезпеченням права на свободу слова та ЗМІ.

Голова Комітету ВРУ Григорій Немиря «подякував Європарламенту за допомогу і підтримку у захисті прав і свобод людини в Україні та наголосив, що завдяки цьому спільному засіданню вимушені переселенці,  громадяни України, які залишилися в анексованому Криму та на окупованій частині Донбасу, відчули, солідарність Європі  та розуміння європейцями  важкої ситуації, в якій  вони опинилися.

Нагадаємо, що таке спільне засідання проводилося  вперше в історії взаємовідносин Європарламенту з парламентськими комітетами третіх країн. Обговорювалися наступні теми: ситуація з правами людини і виклики в постраждалих від конфлікту регіонах України; внутрішні реформи, інституції та законодавчі зміни в контексті прав людини, недискримінації та забезпечення прав меншин.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34