Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це він заявив сьогодні у Брюсселі під час спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин  і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини.

 "Україна взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статус Міжнародного кримінального суду, однак питання ратифікації було відкладено до середини 2019 року. Заручники та люди, які постраждали від порушень прав і свобод людини під час військового конфлікту на Сході та анексії Криму чекають на активні дії від нас",- сказав Григорій Немиря

"Ми могли не зволікати, а ратифікувати Римський статут вже наступного року,  і відкрити тим самим шлях до приєднання України до Міжнародного кримінального суду. Це стало б сильним аргумент у боротьбі з агресією Росії проти нашої держави".

Він  також нагадав, що Ратифікація Римського статуту - це одне із зобов'язань нашої держави згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, та зауважив, що  в українському законодавстві немає поняття злочинів, які розглядаються МКС (злочини геноциду, злочини проти людяності, військові злочини та злочини агресії

Експерт Центру громадянських свобод Олександра Романцова заявила, що ратифікація Римського статуту є пріоритетною для громадських організацій, які займаються документуванням порушення прав людини, воєнних злочинів, а також інших міжнародних злочинів як в Криму, так і на Донбасі, є пріоритетною.

"Ми вважаємо, що було б логічним ще до кінця 2018 року ратифікувати Римський статут цим складом парламенту",- сказала вона.

"При цьому ми спостерігаємо певне небажання у парламенті включатися у цей процес. Тому ми запропонували інші альтернативи: це законопроект, створений платформою правозахисних організацій, який гармонізує наше законодавство з нормами міжнародного гуманітарного права".

За словами, Олександри Романцової цей законопроект  розроблявся більш, ніж півтора роки, правозахисниками та експертами і зараз знаходиться на стадії погодження урядовим комітетом. 

"Ми сподіваємося, що саме цей законопроект дасть можливість національним судам  відповідно до міжнародних норм кваліфікувати те, що відбувається в Криму та на  Сході України",- сказала вона.

У  засіданні, яке проводилося  вперше в історії взаємовідносин Європарламенту з парламентськими комітетами третіх країн, брали участь Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря, Голова підкомітету Європейського Парламенту з прав людини П'єр Антоніо Панзері, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, народні депутати України - члени Комітету ВРУ з прав людини, члени підкомітету Європарламенту з прав людини, представники громадських організацій та експерти.

Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією по притягненню до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34