Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник Голови Партії "Батьківщина" Григорій Немиря привітав  рішення Подільського суду міста Києва щодо необхідності захисту персональних даних внутрішньо переміщених осіб та наголосив, що винні у таких  порушеннях мають понести відповідальність.

У вересні цього року Подільський районний у м. Києві суд постановив визнати винними у порушенні законодавства у сфері захисту персональних даних представників Міністерства фінансів та ДП “Головфінтех”.

«Уряд має захищати права і свободи вимушених переселенців, а не ініціювати безпрецедентне порушення їхнього права на захист персональних даних та приватне життя, як це відбулося наприкінці минулого року», - підкреслив Григорій Немиря.

«Це - громадяни України, які вже постраждали з зазначених вище обставин, і подальше цинічне порушення їхніх конституційних прав є неприпустимим. Винні у таких порушеннях, без сумніву, мають понести відповідальність».

Нагадаємо, що наприкінці 2016 року Міністерство фінансів України, оголосивши намір провести верифікацію та навести лад у соціальних виплатах, передало персональні дані 150 000 осіб одній з колекторських фірм. Незабаром внутрішньо переміщені особи почали отримувати телефонні дзвінки від операторів кол-центру, які називали себе то «соціальним фондом», то представниками Мінфіну, то працівниками компанії «Дельта М Юкрейн».

Представники ГО «ГРУПИ ВПЛИВУ» звернулись до Уповноваженого ВР з прав людини, Голови Комітету ВР з прав людини, нацменшин та міжнаціональних відносин, ЗМІ, міжнародних організацій, а також оприлюднили спільно з партнерами відкрите Звернення до Прем’єр-міністра України, Мінфіну, СБУ та Генпрокуратури. Були складені протоколи про адмінпорушення за частиною четвертою Статті 188-39 (порушення законодавства у сфері захисту персональних даних) були передані в Подільський районний в м.Києві суд.

Посилаючись на Закон України «Про захист персональних даних» та рішення Конституційного Суду від 20 січня 2012 року, у своєму рішенні Подільський суд дійшов висновку, що посадовими особами не було дотримано встановленого законодавством порядку захисту персональних даних, внаслідок чого персональні дані осіб, які отримують державні виплати, були передані третім особам.

Після того, як Подільський суд виніс своє рішення на користь вимушених переселенців, ГО  «ГРУПА ВПЛИВУ» надіслала лист-подяку  Голові Комітету Григорію Немирі  за співпрацю в сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

«Ваша активна позиція та глибоке розуміння важливості підтримки демократичних цінностей суттєво сприяє дотриманню стандартів прав людини в Україні та допомагає вірити в те, що зміни можливі», - йдеться у листі.

«Своєчасно відреагувавши на відкрите звернення щодо передачі персональних даних фізичних осіб приватній колекторській компанії у грудні 2016 року Ви сприяли актуалізації цього питання та допомогли нам йти далі».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34