Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у конференції «Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України».

"Не можна виправдовувати звуження прав людини міркуваннями безпеки або політичної доцільності. Це є дуже помилковим кроком у напрямку від демократії до авторитаризму"- наголосив він.

"Не можна позбавляти громадян України, які не за своєю волею опинилися у надскладній ситуації, їхнього законного права -  отримувати пенсію".

У цьому зв'язку Григорій Немиря підкреслив, що механізм виплати пенсій вимушеним переселенцям та громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, запропонований у Проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (6692), який розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, Норвезької ради в справах біженців і  Ради Європи,  та громадських організацій, і вже зареєстрований у ВРУ. Він повідомив, що цей законопроект буде розглянутий Комітетом ВРУ з прав людини на наступному засіданні. 

"Я звернуся до голови парламенту з проханням поставити його на розгляд ВРУ найближчим часом. Сподіваюся, що усі прогалини у законодавстві будуть врегульовані і вразливі категорій громадян України - ВПО та ті, хто залишився на тимчасово неконтрольованій території, отримуватимуть пенсії. Але це має бути не лише право, а й відповідне бюджетне фінансування",- сказав він.

Вкотре Голова Комітету закликав Уряд України внести зміни до своїх постанов 365, 505, 136 та інших, що не відповідають законодавству України та є відверто дискримінаційними по відношенню до вимушених переселенців та громадян, України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу. Він також нагадав про рішення судів у цій сфері  (щодо виплат пенсій) - ЄСПЛ та українських судів, які виносилися на користь громадян України.

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що Комітет ВРУ з прав людини не був долучений до розробки  законопроекту про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України, про який сьогодні Президент України Петро Порошенко згадав у своєму щорічному посланні до парламенту, та Комітет не має тексту цієї законодавчої ініціативи.

"Громадяни України мають отримувати пенсії, незалежно від місця свого проживання. Пенсія є їхньою власністю і ніхто не має права позбавляти їх права на пенсію. Україна повинна виконувати свої міжнародні зобов'язання та забезпечувати дотримання прав і свобод усіх своїх громадян", - сказала Голова  Моніторингової місії ООН з прав людини.

Перший заступник міністра Грузії з примирення та громадянської рівності Петре Канкава поінформував присутніх про досвід Грузії у цій сфері через ситуацію, яка виникла внаслідок агресії Росії.

У конференції, організованій Норвезькою радою в справах біженців разом з партнерами з Ради Європи та Донбас СОС, брали участь Представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер, Директор Представництва Норвезької ради в справах біженців в Україні Крістофер Мейлі, Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб   Георгій Тука, міжнародні експерти та правозахисники, народні депутати.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34