Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти в другому читанні Проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв), реєстр. № 5509  в редакції запропонованій Комітетом.

 

Члени Комітету рекомендували профільному Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони рекомендувати ВРУ за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, реєстр. № 6109, внесений народними депутатами України Сусловою І.М., Ричковою Т.Б., Фріз І.В., Наємом М., Заліщук С.П., Констанкевич І.М., Гопко Г.М., Луценком І.В., Новак Н.В.

 

Члени Комітету рекомендували профільному Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя пришвидшити розгляд Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), реєстр. № 6240, внесений народними депутатами України Немирею Г.М., Наємом М., Заліщук С.П. та іншими народними депутатами (разом 24 підписи), та рекомендувати ВРУ за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.


"Наразі вимушені переселенці стикаються з дискримінацією при реалізації їхніх виборчих прав: вони можуть бути обрані, але не можуть брати участь у виборах. Цей законопроект має на меті усунути таке обмеження прав ВПО шляхом внесення змін до деяких законів України, які регулюють реалізацію виборчих прав громадян України",- сказав Голова Комітету Григорій Немиря.

У цьому зв'язку він нагадав, що 27 березня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону №6240, а 13 квітня автори цієї законодавчої ініціативи звернулися до спікера ВРУ з вимогою направити цей документ на розгляд Венеціанської Комісії для проведення оцінки та підготовки висновку щодо відповідності даного  законопроекту  міжнародним  принципам та стандартам.

17 травня Голова Комітету Григорій Немиря отримав відповідь від Голови ВРУ Андрія Парубія, у якому зазначається, що "зважаючи на високий статус здійснюваних Венеціанською  Комісією експертиз, а також з огляду на необхідність збереження такої статусної репутації ВРУ", звернення до Венеціанської Комісії "з питання виборчих прав, зокрема ВПО, буде доцільним після визначення парламентом концепції відповідного законопроекту (зазвичай, за наслідками завершення реалізації процедур першого читання)".

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що під час зустрічі зі Спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя він звернувся до Режі Брійя з проханням сприяти розгляду  Венеціанською Комісією  законопроекту 6240 для надання експертного висновку.

 

Під час засідання було презентовано чергову ДОПОВІДЬ Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні за період 16 лютого по 15 червня 2017 року.

 

За словами Голови Моніторингової місії ООН з прав людини Фіони Фрейзер, у доповіді охоплено широкий спектр питань, що стосуються ситуації в Україні: порушення прав і свобод людини, які виникли через конфлікт на Донбасі, притягнення до відповідальності у зв'язку з подіями на Майдані та в Одесі, аналіз соціально-економічного становища та дотримання прав людини, ситуація в Криму, тощо. Говорячи про ситуацію з дотриманням прав і свобод ВПО, вона закликала владу України вирішити проблему з виплатою пенсій та соціальних виплат цій категорії громадян та забезпечити виплату пенсій громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу. 

 

Також було презентовано переклад на українську мову «Керівних принципів ООН з внутрішнього переміщення",  розроблених та затверджених  Комісією ООН з прав людини у 1998 році. Зазначені Принципи – це збірка норм, напрацьованих з міжнародного досвіду подолання наслідків внутрішнього переміщення.  Переклад документу українською мовою, здійснений ГО «Крим СОС» за сприяння Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).

 

Принципи визначають права і гарантії, які стосуються захисту осіб від вимушеного переміщення всередині країни і надання їм захисту і допомоги під час переміщень, а також під час повернення або переселення і реінтеграції. Генеральна Асамблея ООН спирається на них у рамках свого діалогу із урядами та усіма тими, чиї мандати чи види діяльності стосуються внутрішнього переміщення.

Було надано  згоду Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин виступити бенефіціаром проекту міжнародної технічної допомоги «Просування політичної участі жінок та протидія сексизму в Україні», що запроваджується Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (НДІ). 


Крім того, Члени Комітету обговорили ситуацію щодо соціальних виплат Розі Павловій, колишній мешканці міста Донецьк, яка перебуває на обліку в управлінні соціального захисту Світловодської райдержадміністрації як внутрішньо переміщена особа. За результатами проведеної верифікації відповідно до постанови КМУ № 136 щодо соціальних виплат ВПО було встановлено, що Роза Павлова має депозитний банківський рахунок в ПАТ „Приватбанк”, сума коштів на якому перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Через це Розі Павловій було виставлено вимогу про повернення виплачених надміру коштів грошової допомоги за період з 01.10.2015 по 30.05.2016 у сумі 9866,26 грн. Члени Комітету назвали такі вимоги дискримінаційними та наголосили на необхідності дотримання прав і свобод Рози Павлової.


Також було ухвалене рішення про створення при Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин робочої групи з метою посилення контрольної та законопроектної функцій Комітету щодо забезпечення Урядом України стратегічних напрямів, визначених Національною стратегією у сфері прав людини.

Було заслухано інформацію органів влади щодо застосування практики складання протоколів про адміністративні правопорушення щодо громадян України, які мають паспорт іншої держави. 


На засіданні Комітету  21 червня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова



 



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34