Сьогодні Комітет ВРУ з прав людини спільно із представниками громадської організації «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут «Республіка» та міжнародної організації «Офіс зі сприяння демократії» (Democracy Reporting International (DRI), Берлін)  провів експертний «круглий стіл» на тему: «Динаміка мирних зібрань: як гарантувати баланс свободи та безпеки?». 

Учасники заходу обговорили наступні питання: Як змінився характер мирних зібрань за останній рік; чи обмежує застосування дійсного законодавства проведення мирних зібрань; яких європейських практик і зобов’язань необхідно дотримуватися Україні.
"Місія Комітету з прав людини сприяти проведенню дискусії, щоб прихильники різних підходів щодо процедури проведення мирних зібрань змогли висловити свою думку. Було декілька законодавчих спроб врегулювати це питання. Є висновки Венеціанської Комісії та Дорадчої місії ЄС щодо цих законодавчих ініціатив",- наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря. "На мою думку, краще було б врегулювати це питання законодавчо, враховуючи найкращі світові практики".
Голова Інституту «Республіка» Володимир Чемерис представив моніторинговий звіт Інституту "Республіка" щодо Дотримання свободи зібрань  в Україні у 2016 році (http://inrespublica.org.ua/ostanni-novyny/dotrimannya-svobodi-zibran-v-ukrayini-u-2016-rotsi.html). За його словами, з'явилися нові тенденції: до мініму зведено судову заборону проведення мирних зібрань, але збільшилися загроза нападів під час зібрань.

"Я вважаю, що ухвалення закону щодо проведення мирних зібрань принесе більше загроз, ніж позитиву у цій сфері",- сказав він.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ (ЦППР) Роман Куйбіда представив АНАЛІТИЧНИЙ ЗВІТ щодо свободи мирних зібрань в Україні, розроблений ЦППР разом із експертами DRI.

Центру щодо свободи мирних зібрань в Україні.

"На нашу думку, компромісною відповіддю на питання про необхідність спеціального закону про свободу мирних зібрань може стати законодавство, що не створить зайвих бюрократичних перепон для реалізації права на мирні зібрання, але навпаки - покладе тверді позитивні зобов'язання органів влади, щоб гарантувати цю свободу",- підкреслив він.

У заході брали участь народні депутати України, представники органів виконавчої влади, громадських та правозахисних організацій.

Круглий стіл організовано в рамках проекту, спрямованого на зміцнення потенціалу громадянського суспільства в регіонах України заради демократичних змін, що впроваджується DRI у співпраці з Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34