Комітет ВРУ з прав людини провів круглий стіл на тему «Порівняльний міжнародний досвід мирних процесів та факторів, які сприяють ефективному врегулюванню та розвитку примирення серед цивільного населення».

Учасники заходу обговорили наступні питання: законодавче врегулювання наслідків вимушеного переселення; роль ОБСЄ;  оцінка міжнародного посередництва; участь суспільства в формуванні мирних процесів та легітимність;  досвід роботи Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи та інші актуальні питання розвитку примирення у суспільних відносинах.

"Мінська група вивчила досвід розв'язання міжнародних конфліктів. Але скільки б досвіду ми не мали, наша ситуація є унікальною. У цьому зв'язку хотів би зазначити, що переважна більшість конфліктів виходили на нормалізацію через компроміси. Потрібно з мови ненависті перейти до порозуміння з населенням, яке проживає на тимчасово окупованих територіях. Нагально потрібна позиція української влади стосовно умов повернення на ці території",- сказав Представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

У свою чергу Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС).

"Як мінімум на три роки відкладено ратифікацію Римського статуту та приєднання України як сторони до Міжнародного кримінального суду. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Є всі ознаки цих злочинів на окупованій частині Донбасу",- сказав Григорій Немиря.

Координатор громадянської мережи ОПОРА Ольга Айвазовська наголосила наважливості для держави соціальної, економічної та політичної реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, що в майбутньому допоможе реінтеграції території нашої держави.

Експерт громадянської мережи ОПОРА Олександр Клюжев наголосив на важливості стратегічного плану з розвитку частини Донецької та Луганської областей, які знаходяться під контролем української влади.

"Як люди, які живуть на окупованій частині Донецької та Луганської областей, можуть хотіти повернутися під контроль української влади, якщо на контрольованій частині Сходу буде така ж жахлива ситуація",- підкреслив він.

"Мінський процес йде дуже складно, оскільки російська влада не хоче бачити Україну незалежною суверенною державою, а має на меті створити повністю підконтрольну територію, яку можна використовувати у своїх геополітичних інтересах",- сказав Надзвичайний і Повноважний Посол України,  представник України у робочій підгрупі з політичних питань Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи Олександр Моцик.

Максим Комісаров, начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності, зауважив, що одним з питань, яке обговорюється під час роботи Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи є питання здійснення заходів протимінної діяльності в зоні проведення АТО. У зв'язку з цим, він повідомив, що Міністерство оборони України спільно із зацікавленими центральними органами виконавчої влади, з врахуванням світового досвіду розробило законопроект про протимінну діяльність в Україні та наголосив на важливості ухвалення цієї законодавчої ініціативи найближчим часом.

Джонатан Кохен, керуючий директор "Conciliation Resources"(Велика Британія) наголосив, що врегулювання будь-якого конфлікту вимагає часу та терпіння і є суперечливим і політично важким процесом.

"Потрібні компроміси різних сторін, які можуть бути дуже болючими",- сказав він.

Девід Вуд, директор «Peaceful Change Initiative» (Велика Британія) зауважив, що для досягнення миру, а не лише підготовки папірця із досягнення миру, державі потрібно мати довіру серед різних груп населення та забезпечити для них справедливість у майбутньому.

У заході брали участь Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря  Заступник Голови  Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Алешка   СімкічКоординатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба Надзвичайний і Повноважний Посол України,  представник України у робочій підгрупі з           політичних питань Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи      Олександр МоцикПредставник України у робочій підгрупі з питань безпеки Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи Євген Марчук, народні депутати України, представники органів державної влади, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій, зокрема представники незалежної Міжнародної миротворчої Організації «Ресурси примирення» (Велика Британія), яка працює з розділеними конфліктом людьми на конфліктних (пост-конфліктних) територіях світу, для попередження насилля, врегулювання конфліктів та популяризації ідеї мирного суспільства.

 

 


 

 


 


 

 


 

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34