Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів комітетські слухання на тему: «Стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини щодо забезпечення та захисту прав корінних народів і національних меншин України та законодавчі ініціативи щодо створення ефективних механізмів такого захисту».

Учасники слухань обговорили стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, зокрема пункти 112-116 Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року, обмінялися думками стосовно нових законодавчих ініціатив щодо забезпечення ефективного захисту прав корінних народів і національних меншин  та  заслухали інформацію представників Кабінету Міністрів України, відповідальних міністерств та відомств  щодо стану реалізації Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні» (відповідно до п. 3 Постанови Верховної Ради України № 824-VIII від 25.11.2015).

"Будь-які проблемні питання у сфері етнополітики та міжнаціональних відносин є вкрай чутливими, особливо в умовах сьогодення. Вони потребують зваженого підходу як до усвідомлення їх актуальності, так і до визначення шляхів їхнього вирішення",- сказав Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря.

"Більше того, варто підкреслити, що для України вирішення проблем, пов’язаних із забезпеченням прав національних меншин, є важливим як з точки зору міжнародного сприйняття та реалізації євроінтеграційних прагнень, так і з огляду на те, що ці питання виступають суттєвим гарантом благополучного внутрішньодержавного розвитку".

У цьому зв'язку він наголосив, що вже давно назріла потреба вдосконалення нормативно-правової бази у сфері етнополітики, а також потребує суттєвого вдосконалення механізм державної підтримки збереження культурної та мовної самобутності національних меншин. Крім того, нагальним є питання належного інституційного забезпечення реалізації державної етнополітики, налагодження постійного діалогу між представниками етнонаціональних спільнот та інституціями державної влади як на центральному, так і на місцевому рівнях. 

?"На мою думку, стан реалізації директивних державних документів, спрямованих на забезпечення та захист прав національних меншин, на створення належних умов для збереження і зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння в нашій державі, - це надзвичайно важливе та наболіле питання для багатьох громадян України.  Простежується безпосередній причинно-наслідковий зв'язок між зростанням кількості проблемних, невирішених питань в цій царині і ставленням органів державної влади, передусім виконавчої її гілки, до реалізації таких важливих директивних документів, прийнятих на найвищих рівнях державної влади, якими є Національна стратегія у сфері прав людини, затверджена Указом Президента України, та Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні»", - сказав Голова підкомітету з питань міжнаціональних відносин Комітету ВРУ з прав людини Василь Брензович.

Він нагадав, що з часу прийняття зазначених документів пройшло вже понад 2,5 роки, а  Уряд України не здійснив жодних дієвих кроків з вдосконалення нормативно-правової бази у цій сфері.

"Чому по теперішній час навіть не розроблені і не подані на розгляд Верховної Ради України наступні законопроекти: про концепцію державної етнонаціональної політики України; про національно-культурну автономію; про національні меншини (нова редакція)," - сказав Василь Брензович.

Він також наголосив на важливості створення при Кабінеті Міністрів України Комісії з питань протидії проявам ксенофобії, расової та етнічної дискримінації або іншого дорадчо-консультативного органу, який би міг стати площадкою, комунікаційним каналом між спільнотами національних меншин і органами влади, та посилення відповідальності за правопорушення, вчинені з метою розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі.

Представники органів влади, зокрема Міністерства культури та Міністерства освіти і науки надали інформацію про державну політику у сфері захисту прав і свобод національних меншин. 

"Ми уважно спостерігаємо за демократичним розвитком вашої держави та забезпеченням захисту прав і  свобод національних меншин в Україні. Тут дуже важлива підтримка держави і діалог між національними меншинами та різними гілками влади. Наша спільна мета - це демократія та захист прав людини",- сказав Президент Федерального союзу європейських національностей (FUEN) Лоран Вінче.

У свою чергу, Григорій Немиря подякував за підтримку та висловив сподівання на співпрацю у питаннях захисту прав і свобод людини в України. 

У заході брали участь народні депутати України, представники органів державної влади, місцевого самоврядування, наукового середовища, громадських та міжнародних організацій.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31