Сьогодні Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря наголосив, що запропонований президентом законопроект щодо реалізації права змінити громадянство, як і інші законопроекти щодо громадянства, що перебувають на розгляду Комітету з питань прав людини потребують широкого і відкритого експертного обговорення і зваженого підходу під час ухвалення рішення у сесійній залі. 

 

Адже у нинішньому вигляді президентський законопроект значним чином зачіпатиме права пересічних українців.

 

Про це у коментарі INTV сказав голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Григорій Немиря (http://intvua.com/news/politics/1490115263-g-nemirya-ne-viklyuchae-poyavi-novoyi-versiyi-prezidentskogo.html).

 

«До Комітету звертаються громадські неурядові організації, та, наприклад, Світовий Конгрес Українців, які в своїх листах висловлюють тривогу, що якщо законопроект президента буде розглянуто у запропонованому обсязі, то це може поставити під ризик долю багатьох мільйонів українців, які з тих чи інших причин мають і українське, і громадянство інших країн», - сказав він.

 

За словами Григорія Немирі, також листи, що надходять до Комітету, стосуються стурбованості, що такий підхід може «поставити під загрозу і ізолювати тих громадян України, які проживають на Донбасі, в Криму, чи вихідців із Західної України, а також тих, хто поїхав до США, Канади чи інших країн»

Крім того, самі ж члени Комітету налаштовані «проти широкого підходу, яким фактично ставлять під загрозу долю багатьох співгромадян України, які виїхали на заробітки або іммігрували».

 

Парламентарій повідомив, що Комітет закликав представників громадськості до широкого і відкритого експертного обговорення законопроектів про громадянство, сподіваючись, що це допоможе Верховній Раді, під час розгляду відповідного законопроекту, ухвалити вивірене рішення.

 

«Під час експертного обговорення і розгляду за чіткою, і законною процедурою цього законопроекту, ми зможемо вийти на той варіант, який буде базуватись на Конституції, не ставлячи під загрозу права українських громадян», - пояснив Григорій Немиря.

 

Політик також додав, що неофіційно надходять сигнали від представників президентської сторони, що «нібито зараз готується переглянута версія нового законопроекту, яка, можливо, обмежить коло осіб, яких стосуватиметься законопроект, приміром, державних службовців тощо».

 

«Але офіційна інформація поки відсутня. Але я вважаю, це був би крок у правильному напрямку», - повідомив голова профільного Комітету.

 

Григорій Немиря нагадав, що на розгляді парламентського Комітету з прав людини всього перебуває 5 законопроектів з питань громадянства.

 

Політик також відкинув звинувачення окремих політиків щодо затягування розгляду президентського законопроекту.

 

Так, зазначений проект закону був визначений президентом як невідкладний і Верховна Рада могла ухвалити рішення про одноразове відхилення (ad hoc) від процедури розгляду, передбаченої Регламентом, і скоротити строки внесення альтернативних законопроектів, внесення пропозицій і поправок, але цього не було зроблено.

 

«Навколо президентського законопроекту – найбільше дискусій. Але повідомляю, що під час включення цього законопроекту до порядку денного сесії, Верховною Радою не ухвалювалось рішення про зміну процедури його розгляду» - сказав він.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47