Сьогодні відбулося розширене засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин з питання «Заслуховування інформації представників Кабінету Міністрів України, відповідальних міністерств та відомств  щодо стану реалізації Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції"(відповідно до частини 2 Постанови Верховної Ради України № 1074-VIII  від 31 березня 2016 р.)»

 

"Згідно з останнім глобальним звітом щодо вимушених переселенців Україна посідає четверте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб після Сирії, Іраку та Йемену. Це безпрецедентна кількість людей",- сказав Голова Комітету Григорій Немиря.

 

Він нагадав, що відповідні парламентські слухання відбулися 17 лютого, а їхні рекомендації, що містять 48 пунктів, які стосуються КМУ, були затверджені ВРУ 31 березня.

 

"Я сподіваюся, що наша сьогоднішня дискусія дозволить почути і врахувати думку вимушених переселенців, представників громадських організацій та наших колег з міжнародних організацій, зокрема з ЄС, ради Європи та інших".

 

Крім того, Голова Комітету висловив обурення з приводу того, що у розширеному засіданні, під час якого розглядається надважливе питання захисту прав і свобод вимушених переселенців, відсутні члени КМУ, незважаючи на неодноразові запрошення.

 

"Сподіваюся, що ми почуємо, чому Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, Міністр соціальної політики Андрій Рева та Міністр з питань ВПО Вадим Черниш в черговий раз демонструють неповагу, в першу чергу, до майже двох мільйонів вимушених переселенців, а не до парламенту чи Комітету з прав людини",- підкреслив він.

 

На розширеному засіданні Уряд представляли Заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін та Заступник міністра з питань ВПО Георгій Тука.


Під час свого виступу Віталій Мущінін повідомив, що  Міністерство соціальної політики надіслало до ВРУ матеріали щодо виконання рекомендацій парламентських слухань та висловив сподівання, що сьогоднішня дискусія дозволить обговорити проблемні питання та знайти шляхи їхнього вирішення.

 

"Немає і не буде звітів. Наше міністерство наразі складається з чотирьох осіб. Знаю про найболючіші проблеми: поновлення соціальних виплат та забезпечення житлом. Намагаюся зробити усе від мене залежне",- сказав Георгій Тука.

 

"Дуже прикро, що на сьогоднішній зустрічі присутні лише заступники міністрів. Це є віддзеркаленням того, як уряд реагує на проблеми внутрішньо переміщених осіб",- сказала експерт Всеукраїнського благодійного фонду "Право на захист" Олена Виноградова, підкресливши, що "всі проблеми у цій сфері є наслідком відсутності державної стратегії щодо ВПО".

 

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер наголосила на необхідності розробки державної стратегії щодо ВПО та звернула увагу на важливу роль, яку парламент відіграє у вирішенні проблемних питань щодо захисту прав і свобод ВПО.

 

У свою чергу Член Комітету Василь Брензович закликав усі органи влади ефективно працювати разом задля захисту прав і свобод громадян України, "якщо хочемо зберегти країну".

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська  заявила, що Міністерство соціальної політики розглядає внутрішніх переселенців, як додаткове навантаження, та усіляко намагається порушити їхні права та свободи, про що, зокрема, свідчить ухвалення постанови 365. 

 

"Те, що сьогодні відбувається по відношенню до вимушених переселенців та громадян України, є категорично неправильним та матиме жахливі наслідки",- сказала вона.

 

Директор Донецького КВУ  Тетяна Дурнєва наголосила, що "відношення влади до вимушених переселенців напряму впливає на можливість повернення тимчасово окупованої території України".

 

"У мене таке враження, що Міністерство соціальної політики знущається над нами, коли звітує",- сказала координатор правового напрямку Ініціативи «Восток-СОС» Олександра Дворецька, нагадавши про "нові урядові методи покарання" вимушених переселенців згідно з постановою 365.

 

За словами Режіса Брійа, Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи по Україні, деякі положення постанови 365 суперечать стандартам Ради Європи та Європейській декларації з прав людини.


"Вимушені переселенці залишилися на території своєї держави, а отже вони можуть користуватися такими ж правами і свободами, як й інші громадяни України",- сказав він.


Наприкінці засідання Голова Комітету резюмував, що роботу Уряду щодо виконання зазначених рекомендацій не можна визнати задовільною та закликав провести спеціальне засідання РНБО, присвячене захисту прав і свобод ВПО та громадян, які залишилися на тимчасово неконтрольованій території України.

 

Стенограма розширеного засідання Комітету

 

 

FullSizeRender

 

 

FullSizeRender1



 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31