Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти в другому читанні та в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам), реєстр. № 3833 (друге читання), в редакції запропонованій Комітетом. На засіданні Комітету було розглянуто 18 поправок. 

 

Було рекомендовано ВРУ ухвалити у першому читанні та за основу Проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв), реєстр. № 5509, внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Члени Комітету обговорили стан підготовки до тематичного розгляду у Верховній Раді України законопроектів з питань захисту прав і свобод ВПО (лютий – березень 2017 року). 

 

Голова Комітету Григорій Немиря висловив жаль через те, що сьогодні парламенту не вдалося розглянути пакет законопроектів щодо захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, які Комітет планує винести до сесійної зали у тематичний день ВПО.

 

"Відкладання у довгий ящик розгляду цих законопроектів нівелює мету проведення у парламенті тематичного дня із захисту прав і свобод вимушених переселенців",- сказав він.

 

У цьому зв'язку члени Комітету вирішили звернутися до Голови ВРУ з вимогою внести до порядку денного зазначений пакет законопроектів найближчим часом.

 

Було розглянуто звернення Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини  стосовно визначення кандидатури до складу міжвідомчої робочої групи щодо вирішення системних проблем надмірної тривалості досудового слідства та судового провадження. Заступника Голови Комітету Георгія Логвинського було делеговано до зазначеної групи.

 

Йшлося про те, що відповідно до Плану роботи 20 лютого 2017 року Комітет з питань прав людини та Комітет ВРУ та Комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування проводитимуть  спільно з «Асоціацією відкритих міст» та Українським незалежним центром політичних досліджень круглий стіл на тему: «Місцеві електронні петиції: досвід першого року, досягнення, проблеми та шляхи їх правового вирішення».

 

Було розглянуто звернення правозахисних громадських організацій щодо підготовки до відбору кандидата на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Обговорення зазначеного питання відбулося за участі представників правозахисної громадськості.

 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій БущенкоКерівник Адвокаційного Центру УГСПЛ Борис Захаровправозахисник Володимир Чемерис та інші представники громадських організацій наголосили на необхідності відкритого та прозорого відбору кандидата на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини із активним залученням представників громадськості до цього процесу та запропонували  оголосити відкритий конкурс на цю посаду.


Григорій Немиря наголосив, що Комітет відкритий до співпраці з громадськістю з цього питання.

 

 

На засіданні Комітету 8 лютого були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31