Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник Голови Партії "Батьківщина" Григорій Немиря закликав Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана вжити заходів для припинення нового безпрецедентного порушення прав вимушених переселенців - передачу їхніх персональних даних  Міністерством фінансів України приватній структурі для проведення незаконної верифікації.

 

"Комітету  з питань прав людини з засобів масової інформації та офіційної інформації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стало відомо про безпрецедентне порушення прав на захист персональних даних та приватне життя внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Такі порушення відбуваються внаслідок процесу верифікації внутрішньо переміщених осіб, який здійснюється ТОВ «Дельта М Юкрейн» за дорученням (офіційною угодою) державного підприємства, підпорядкованого Міністерству фінансів України.",- сказав він під час прес-конференції на тему: «Скільки «коштує» бюджету 2017 переселенець і навіщо «зливають» його персональні дані?» 

 

Згідно з інформацією, оприлюдненою громадськими організаціями, ТОВ «Дельта М Юкрейн» всупереч чинному законодавству було надано доступ до персональних даних ВПО, які зібрані Міністерством фінансів України в процесі моніторингу соціальних виплат ВПО та Єдиної інформаційної бази ВПО, володільцем якої є Міністерство соціальної політики України. 


Григорій Немиря підкреслив, що Комітетом з прав людини неодноразово публічно висловлювалась правова позиція, що сам процес верифікації достовірності інформації  для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, тощо, поданої ВПО та пов’язування цих виплат зі статусом ВПО і місцем проживання є дискримінаційним. Наразі він ще здійснюється юридичною особою, яка в порушення вимог статті 4 Закону України «Про захист персональних даних» не має права його здійснювати.


"Очевидно, що в даному випадку мова йде про порушення прав людини, гарантоване статтею 32 Конституції України, яке може кваліфікуватись не тільки як адміністративне правопорушення, а в окремих випадках також передбачає кримінальну відповідальність, відповідно до норм статті 182 «Порушення недоторканності приватного життя» Кримінального кодексу України",- сказав він.

 

У цьому зв'язку Голова Комітету  наголосив, що внутрішньо переміщені особи - це громадяни України, яких вимушені були залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства та порушень прав людини.


" Це громадяни України, які вже постраждали з зазначених вище обставин і подальше цинічне порушення їх конституційних прав є не тільки не припустимим, а й вкрай негативно сприймається міжнародною спільнотою та негативно впливає на міжнародний імідж України",- сказав він.


Григорій Немиря також повідомив, що сьогодні Комітет з прав людини відправить ЛИСТ  до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням  дати доручення відповідним центральним органам виконавчої влади щодо усунення порушень права на  недоторканність приватного життя, зокрема припинення незаконної обробки ТОВ «Дельта М Юкрейн» персональних даних внутрішньо переміщених осіб та в термін до 10 грудня 2016 року проінформувати Комітет щодо вжитих заході.


"Я сподіваюся, що вже сьогодні Прем'єр-міністр розгляне це звернення і поінформує українське суспільство про вжиті заходи",- сказав він. 

"Незважаючи на нещодавне створення міністерства з питань ВПО, в Україні досі відсутня державна політика щодо внутрішніх переселенців, а натомість відбувається дискримінація цієї категорії громадян. Це фактично політика санкцій проти власних громадян".

 

Григорій Немиря заявив, що сьогодні він повідомить Представництво ЄС в Україні, посольства та міжнародні організації щодо ситуації з ВПО, включаючи незаконну передачу персональних даних ВПО, дискримінаційні підзаконні акти КМУ, скорочення витрат на потреби ВПО у Бюджеті на наступний рік, тощо.


Він нагадав, що ухвалення і реалізація законодавства щодо захисту персональних даних було однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС. Крикуче порушення щодо захисту персональних даних вимушених переселенців може стати додатковим аргументом для противників надання безвізового режиму Україні, зазначив він.


Аналітик ГО «ОПОРА»
Олександр Клюжев повідомив, що Міністерство фінансів передало ТОВ «Дельта М Юкрейн» усю інформацію, яку ВПО надавали при реєстрації: прізвище, ім'я, дата народження, телефон, місце проживання в анексованому Криму чи на окупованій частині території Донбасу, місце реєстрації на підконтрольній території, тощо. За його словами, це вже призвело до скорочення соціальних виплат.


"Це зухвале порушення захисту персональних даних та права на приватне життя громадян України. Держава діє всупереч закону і це матиме негативні наслідки не тільки для вимушених переселенців, а і для мирного врегулювання конфлікту на Сході України",- сказав 
Олександр Клюжев, аналітик ГО «ОПОРА».

 

"Якщо ми зараз не зупинимо ці порушення, вони розповсюдяться і на інших громадян. Правоохоронні органи мають забезпечити безпеку громадян і розслідувати цей злочин".


Представник 
Уповноваженого ВРУ з прав людини Михайло Чаплига наголосив, що питання верифікації на рівні законодавства не врегульоване, і відповідні дії влади можуть мати вкрай негативні наслідки, включаючи загрозу життю ВПО. 

"Це підриває довіру людей до держави",- сказав він.

 

Тетяна Дурнєва, виконавчий директор Громадського холдингу «Група впливу», повідомила, що була створена гаряча телефонна лінія для вимушених переселенців щодо цієї ситуації, а також їм буде надана юридична допомога.

 

"Є величезний рівень страху, недовіри. Люди повідомляють про психологічний тиск. Люди, які були змушені покинути зону конфлікту, потребують захисту, а не дискримінації", -сказала вона. 

 

У прес-конференції також брали участь Тетяна Дурнєва, виконавчий директор Громадського холдингу «Група впливу», консультант з питань ВПО Інституту суспільно-економічних досліджень, Олександр Клюжев, аналітик ГО «ОПОРА», та Михайло Чаплига, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини.

 

FullSizeRender

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31