Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у міжнародній конференції "Прагнеш миру - готуй його..": національні правозахисні інституції як активний учасник процесу", організованій Уповноваженим ВРУ з прав людини та ПРООН за підтримки Посольства Данії в Україні.

 

"Зараз в Україні 1,7 мільйони вимушених переселенців - і це в країні з населенням в 40 мільйонів. Згідно з останнім глобальним звітом Україна займає четверте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб після Сирії, Іраку та Йемену. Вражаючі цифри",- сказав він.

 

"У такій ситуації відсутність державної стратегії щодо вимушених переселенців та той факт, що нове профільне міністерство з питань ВПО, створене сім місяців тому, все ще не має повноважень для розробки відповідної стратегії, її реалізації та координації цього процесу, є порушенням прав людини. І це все не наближує нас до встановлення миру, а лише віддаляє українське суспільство від цього моменту".

 

Він також звернув  увагу на підзаконні акти уряду щодо соціальних і пенсійних виплат ВПО та наголосив, що такі урядові ініціативи порушують не тільки Конституцію і законодавство України, а й наші міжнародні зобов'язання. За його словами, на звернення Комітету з прав людини до прем’єр-міністра України з цього приводу та ситуації з дотриманням прав і свобод ВПО не було отримано відповіді, а профільні віце-прем'єр-міністри і міністри ігнорують запрошення для обговорення ситуації з ВПО в Комітеті.

 

"Комітет тричі звертався до Прем'єр-міністра, але жодного разу не отримав відповіді",- наголосив Григорій Немиря.

 

На жаль, не має політичної волі на найвищому рівні розглядати переселенців як частину рішення, влада розглядає їх лише як проблему. Будь-яку іншу думку, яка не подобається владі, вона сприймає, як зраду або непатріотизм, зазначив Григорій Немиря.

"Я змушений констатувати, що в Україну повертається повзучий авторитаризм",- заявив він.

 

Крім того, він  поінформував присутніх про робочі поїздки членів Комітету з прав людини до Донецької і Луганської областей для моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

 

За словами, Уповноваженого ВРУ з прав людини Валерії Лутковської, без якісного стратегічного бачення щодо захисту прав і свобод людини, включаючи внутрішньо переміщених осіб, не можливо досягти миру в нашій державі.

 

"Ті люди, які зараз знаходять в анексованому Криму та на окупованій  частині Донбасу, мають побачити, що українська влада дбає про них, і, що разом нам буде краще. Люди повинні прагнути миру і повернення в Україну. Тільки тоді в нашій державі буде мир",- сказала вона, зауваживши, що деякі дії влади по відношенню до ВПО свідчать про зневагу до законодавства України та норм міжнародного права.

 

"Коли ми не платимо пенсії людям на окупованих територіях, ми позбавляємо їх права на життя та права на гідне існування. Це неприпустимо",- додала вона.

 

У свою чергу Радник Омбудсмена Республіки Хорватія Моніка Шавлович закликали захищати права і свободи людини, включаючи вимушених переселенців.

 

'Ми маємо дбати про тих, хто страждає, і це має бути в наших стратегіях",- сказала вона.

 

У конференції брали учать народні депутати, представники національних інституцій з прав людини низки європейських країн, міжнародних організацій, державних органів України, громадських організацій та міжнародні експерти.

 

Нагадаємо, що конференція є продовженням процесу, започаткованого ухваленням 22 жовтня 2015 року Київської декларації про роль національних інституцій з прав людини (НІПЛ)  у конфліктних та посткофліктних ситуаціях, спрямованої на розробку нових міжнародних стандартів діяльності НІПЛ у подібних складних умовах.

 

IMG_6607

 

 

1

 

 

 

3

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31