Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували ВРУ повернути на доопрацювання суб'єктам права законодавчої ініціативи 
Проект Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про громадянство України" (щодо втрати громадянства України за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України), реєстр. № 4115, внесений народними депутатами України Немировським А.В., Березою Ю.М., Тетеруком А.А., Тимчуком Д.Б., Развадовським В.Й., Рибчинським Є.Ю.

 

Було рекомендовано ВРУ прийняти за основу у першому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 3459-1, внесений народним депутатом Веселовою Н.В. та відхилити Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 3459, внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В.

 

Члени Комітету розглянули звернення Державної міграційної служби України щодо ініціювання внесення змін до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (щодо вилучення з переліку документів, до яких вносяться відомості про місце перебування - довідки про взяття на облік ВПО) та вирішили, що Комітет виступить ініціатором відповідних змін.

 

Крім того, члени Комітету заслухали інформацію щодо обставин проведення правоохоронними органами слідчих дій в окремих офісах адвокатів та адвокатських об’єднань м. Києва (що відбувались 5 липня 2016 р.).

 

За  словами представника Комітету захисту прав адвокатів Київської області Віталія Наума, "наразі порушення прав адвокатів є масштабними та зухвалими". 

 

"Обшуки детективами НАБУ є незаконними та є проявом тиску і намаганням вплинути на адвокатів у їхньому захисті фігурантів справи Укргазвидобування",- сказав він.

 

Главу НАБУ Артем Ситник наголосив, що детективи агенції діяли в рамках закону на основі рішень прокурора та слідчого судді. 

 

"Ми не хочемо втручатися в дії адвокатів. Але якщо вони порушують закон,  то ми не можемо залишитися осторонь",- сказав він.

 

Присутні на засіданні адвокати заперечили будь-які порушення та закликали детективів НАБУ дотримуватися вимог закону у своїй діяльності.

 

Член Комітету Георгій Логвинський наголосив, що головне знайти шляхи врегулювання порушень та  шлях порозуміння між НАБУ і адвокатами.

 

"Давайте виправимо порушення прав наших громадян і будемо працювати разом",- сказав він. 

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська  наголосила на необхідності діалогу між адвокатами та НАБУ і закликала детективів НАБУ не порушувати закон.

 

"Наш Комітет є комітетом з прав людини, а не комітетом із захисту НАБУ. Головне тут, що ми маємо зробити усе від нас залежне, щоб  не було порушень закону та принципу верховенства права",- сказав Голова Комітету Григорій Немиря.

 

На засіданні Комітету 13 липня  були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Секретар Комітету Вадим Рабінович

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Рефат Чубаров


FullSizeRender

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31