Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти за основу та в цілому 
Проект Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", реєстр. № 4022а, внесений народними депутатами України Немирею Г.М., Пацканом В.В., Фельдманом О.Б., Брензовичем В.І., Веселовою Н.В.

 

Члени Комітету обговорили Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергового забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4290, внесений народним депутатом України Левченком Ю.В.

 

Старший радник з правових питань Представництво УВКБ ООН в Україні Дмитро Плечко наголосив, що УВКБ ООН не підтримує зазначений законопроект та повністю підтримує висновки Головного науково-експертного управління, яке не підтримує прийняття цього законопроекту та вважає, що досягнення його мети можливо здійснити шляхом прийняття відповідних підзаконних нормативно-правових актів на виконання чинних норм Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». 

 

"Цей законопроект не вирішує питання щодо першочергового забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб",- сказав він.

 

Експерт Всеукраїнського благодійного фонду "Право на захист" Олена Виноградова наголосила, що ВПО та біженці - це дві різні категорії та заявила, що Право на захист також не підтримує цю законодавчу ініціативу.

 

"Згідно наших висновків проживання ВПО в місцях компактного проживання ВПО негативно впливає на інтеграцію цих громадян України в життя місцевих громад і тому є неприйнятним. На відміну від біженців, ВПО є громадянами України, і підхід тут має бути зовсім іншим",- сказала вона. 

 

Ухвалення рішення щодо законопроекту № 4290 було перенесено на наступне засідання Комітету через відсутність суб'єкту законодавчої ініціативи.

 

Розгляд Проекту Закону про захист прав осіб, які проходять опитування (дослідження) на поліграфі, реєстр. № 4094, внесений народним депутатом України Тетеруком А.А. та  Проекту Закону про поліграфологічну діяльність, реєстр. № 4094-1,внесений народним депутатом України Журжієм  А.В. Був перенесений на наступне засідання через відсутність суб'єктів цих законодавчих ініціатив.

 

Було розглянуто рекомендації слухань  в Комітеті на тему: «Стан реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року» (відбулись 5 жовтня 2016 року) та запропоновано усім зацікавленим сторонам надіслати пропозиції до них.


Було заслухано висновки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо законопроектів: Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130)
та Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 5131)стосовно звуження змісту та обсягу права особи на захист персональних даних у разі їх ухвалення.

 

За результатами обговорення Комітет звернувся до Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та  Комітету ВРУ з питань бюджету із застереженнями щодо звуження змісту та обсягу права особи на захист персональних даних у разі їх ухвалення.

 

Було розглянуто питання про уточнення персонального  складу підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин восьмого скликання та забезпечення висвітлення роботи підкомітетів на веб-сайті Комітету.

 

Члени Комітету розглянули можливість проведення у листопаді 2016 р. виїзного засідання Комітету з питань моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції в Луганській області.

 

Крім того, йшлося про проведення 20 жовтня 2016 р. особистого прийому громадян у Верховній Раді України Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

На засіданні Комітету 19 жовтня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Олександр Фельдман

Член Комітету Рефат Чубаров



picture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31