Заступник Голови Партії "Батьківщина", Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря взяв участь у засіданні Наглядової ради, яка проводиться в рамках Проекту Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні”.

 

"Для мене велика честь бути з Вами з самого початку проекту. Ваша діяльність дуже цінна для України та її громадян. Я вдячний колегам з Ради Європи і впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо реально захистити права і свободи вимушених переселенців,- сказав він, підкресливши вагомий внесок неурядових організацій таких, як БФ Право на захист”, Громадський холдинг «Група впливу»  та Восток SOS, у захисті прав і свобод ВПО.

 

"Вже зараз є очевидним, що феномен ВПО не є короткостроковим, тому нам потрібно планувати якою має бути державна політика у цій сфері і як вона буде змінюватися", - додав він.

 

Григорій Немиря звернув увагу на позитивні зміни щодо захисту вимушених переселенців, які були зроблені минулого року, - створено нове міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, відбулися парламентські слухання щодо захисту прав і свобод вимушених переселенців, почав діяти базовий закон (2166) щодо захисту цієї категорій громадян, розпочала роботу міжвідомча група з удосконалення законодавства у сфері дотримання прав внутрішньо переміщених осіб. В той же час Голова Комітету повідомив і про проблеми, з якими стикаються вимушені переселенці - відсутність державної стратегії і політики із захисту ВПО, недостатнє фінансування потреб ВПО у Бюджеті на 2017 рік (фінансування менше ніж у Бюджеті на 2015 рік), ухвалення урядом підзаконних актів щодо ВПО, які суперечать законодавству у цій сфері, звужують права ВПО і дискримінують цю категорію громадян України, тощо.


Крім того, Григорій Немиря поінформував присутніх про стан підготовки до проведення  у Верховній Раді України тематичного дня, під час якого розглядатимуться законопроекти щодо захисту прав вимушених переселенців.

 

Під час засідання було представлено звіт про діяльність Проекту, що реалізується в межах Плану дій Ради Європи для України 2015-2017 рр.,  оцінено його основні досягнення, а також здійснено планування подальшої діяльності з урахуванням пропозицій основних партнерів.


"Одним з наших пріоритетів є адаптація законодавства України у сфері захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб до стандартів Ради Європи та інтеграція цієї категорії громадян до нового життя",- сказала Заступник голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями тагромадянським суспільством Ради Європи Лілія Гретарсдоттір.



"Сьогодні для нас дуже важливе засідання - ми підводимо підсумки діяльності проекту та розробляємо плани на 2017 рік. Для Ради Європи захист вимушених переселенців є і залишиться пріоритетним",- сказала Заступник голови офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

 

У засіданні брали участь Заступник голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями тагромадянським суспільством Ради Європи Лілія Гретарсдоттір та інші представники Ради Європи, Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньопереміщених осіб України Юсуф КуркчиЗаступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе народні депутати України, зокрема Сергій Тарута, Наталія Веселова, представники міністерства соціальної політики, міністерства закордонних справ,  міністерства освіти і науки, державної міграційної служби,  СБУ, Донецької обласної військово- цивільної адміністрації, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Луганської обласної військово-  цивільноїадміністрації та Київської обласної державної адміністрації, представники національних  громадських організацій та наукових установ,  зокрема Директор БФ Право на захист Олександр Галкін, Виконавчий директор Громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва та Координатор, радник з юридичних питань Восток SOS Олександра Дворецька.

 

 

FullSizeRender

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31