Сьогодні Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря взяв участь у засіданні  міжвідомчої робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб.


"Зараз настав час коли ми повинні рішуче діяти задля захисту прав і свобод вимушених переселенців. Учора я направив лист до Голови Верховної Ради щодо проведення у парламенті 17-20 січня  тематичного дня, присвяченого захисту прав і свобод вимушених переселенців. У нас є місяць щоб напрацювати  пакет законопроектів щодо захисту прав і свобод цієї категорії громадян. Я закликаю Вас працювати над цим максимально ефективно ",- сказав він.

 

Григорій Немиря також звернув увагу на нагальну необхідність змінити ситуацію щодо ухвалення КМУ підзаконних актів, що стосуються ВПО та суперечать Конституції та законодавству України.

 

"Ці підзаконні акти не поліпшують становище вимушених переселенців, а погіршують його. Це дискримінація власних громадян",- підкреслив він.

 

Крім того, Григорій Немиря повідомив про результати виїзних засідань Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  з питань моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій області (квітень 2016 року) та в Луганській області (листопад 2016 року).


"Дуже вдячний за роботу у такому щільному графіку.  На жаль, системно ситуацію мало хто бачить, тому ми вимушені фрагментарно вирішувати проблеми вимушених переселенців. Я сподіваюся, що наша група зможе за короткий час вирішити проблеми внутрішньо переміщених осіб. ",- сказав Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  України Вадим Черниш, наголосивши на необхідності зміни підходу щодо реєстрації ВПО.


"Законодавча база має дозволити нашому міністерству бути головним у вирішення цих проблем, а не лише брати участь, як це відбувається зараз".

 

"Наша мета спільними зусиллями імплементувати зміни до законодавства щодо захисту прав вимушених переселенців. Я сподіваюся, що ми разом крок за кроком подолаємо цей шлях",- сказав заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  України Георгій Тука.


У свою чергу   Лілія  Гретарсдоттір,  координатор проекту Ради Європи   «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» (Страсбург), співголова робочої групи, подякувала усім присутнім за спільну роботу, визначення пріоритетів та за подолання труднощів, які виникають на цьому шляху.


У засіданні, організованому Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за підтримки Проекту Ради Європи "Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні", також брали участь Вадим Черниш, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  України, Георгій Тука, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб  України, співголова робочої групи, Лілія  Гретарсдоттіркоординатор проекту Ради Європи   «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» (Страсбург), співголова робочої групи,  Мартен  Енберг, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Ганна Христова, керівник Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», кандидат юридичних наук, народні депутати, представники громадських організацій та експерти.

 

Нагадаємо, що на виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 р. № 184, Наказом Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 12 жовтня 2016 р. № 27 утворено робочу групу з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб (далі – робоча група). 15 листопада 2016 р. відбулося перше засідання робочої групи, на якій було презентовано мета, завдання, напрямки та регламент роботи. 

 

 

ЛИСТ

 

ДОДАТОК


FullSizeRender333

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47