Голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря підкреслив, що Уряду України має зробити все необхідне для захисту прав вимушених переселенців та громадян України, які залишилися на непідконтрольній території Донбасу.


Про це він заявив під час прес-конференції на тему «Ризики подальшої ізоляції: законопроект про тимчасово окуповані території».

 

"Люди, які залишилися на неконтрольованій владою частині території Донбасу, є громадянами України. Обов'язок Уряду подбати про них та захищати їхні права і свободи, а не кидати людей на призволяще. Будь-які спроби на законодавчому або виконавчому рівнях "ізолювати" або "відрізати" Донбас - шкодять національним інтересам і протирічать Конституції України та нашим міжнародним зобов'язанням", - сказав він.


Нагадаємо, що у липні цього року група народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді доопрацьовану версію проекту закону «Про тимчасово окуповану територію України». Представники міжнародних та правозахисних організацій стурбовані, що цей законопроект посилює ізоляцію так званих «окупованих територій» і заперечує відповідальність держави щодо захисту прав  власних громадян на неконтрольованих урядом територіях. В поточній редакції документ також викривлює міжнародні принципи примирення та постконфліктного врегулювання. 24 жовтня УВКБ ООН, БФ «Право на захист», ГО «Крим СОС», БФ «Восток-СОС» та Данської ради з питань біженців оприлюднили спільне звернення щодо зазначеного проекту закону, де висловили серйозне занепокоєння можливими негативними впливами згаданого законопроекту у випадку його прийняття.

 

"Я повністю поділяю стурбованість та занепокоєння щодо цього законопроекту. Наш Комітет, який не є профільним розгляне законопроект і врахує звернення міжнародних і громадських організацій з цього питання. Сподіваюся, що інші комітети ВРУ та колеги-народні депутати також візьмуть до уваги це звернення",- сказав Григорій Немиря.

 

Учасники прес-конференції - Представники органів державної влади, міжнародних та правозахисних організацій закликали до спільної роботи над законодавчою базою щодо непідконтрольних уряду України територій та їх населення.

 

Агентство ООН у справах біженців, БФ «Право на захист», громадська ініціатива «Крим СОС», БФ «Восток-СОС» та Данська рада у справах біженців висловили занепокоєння положеннями проекту закону «Про тимчасово окуповану територію», який перебуває на розгляді Верховної Ради. На думку експертів, у поточній редакції законопроект матиме негативний вплив на гуманітарну ситуацію на непідконтрольних уряду територіях та суттєво погіршить дотримання прав людини.

 

Правозахисники наголосили, що документ у випадку його прийняття вплине на життя та забезпечення потреб більш як 2 мільйонів людей, які проживають на неконтрольованих урядом територіях: через повну блокаду та обмеження гуманітарного доступу. Законопроект передбачає серйозні обмеження політичних та громадянських прав людини, а також викривлює міжнародно визнані принципи примирення та постконфліктного врегулювання.

 

Експерти не обійшли  увагою і питання Криму. «На території окупованої АРК систематично порушуються права людини, в тому числі переслідування національною та релігійною ознаками. Відмова України від своїх зобов’язань по відношенню до власних громадян позбавляє людей надії на захист та призводить до безкарності осіб, які порушують права людини», - зазначила співзасновник та координатор громадської ініціативи КримСОС Таміла Ташевадодавши, що зазначений законопроект не сприятиме реінтеграції та деокупації непідконтрольних територій.

 

Складність процесу інтеграції територій після відновлення контролю урядом України незаперечна. Урегулювання цього питання має здійснюватися відповідно до Конституції та міжнародних договорів України, сказав юрист БФ «Восток-СОС» Богдан Мельникович«Це наступ на права і свободи людини. Положення проекту закону порушуватимуть громадянські та політичні права жителів даних територій. Вони перешкоджатимуть їх реінтеграції. Крім того, заходи примирення не відповідають своїй назві: застосування у запропонованій законопроектом формі, може призвести до необґрунтованих переслідувань дуже широкого кола людей без належного дотримання кримінально-процесуального законодавства України».


В цілому необхідність працювати над темою, озвученою в проекті закону, підтвердила Голова представництва Данської Ради з питань біженців, Кріста Зонголовіч. Однак, подібний законопроект повинен збалансувати питання безпеки держави та прав людини: «Як гуманітарна спільнота, ми поважаємо суверенну цілісність України. Ми закликаємо державу виконувати свої суверенні права та зобов’язання у спосіб, який найменше обмежуватиме основні права людини, як передбачено в міжнародних угодах з прав людини та з міжнародного гуманітарного права». Але за її словами,  цей законопроект викликає серйозне занепокоєння і негативно вплине на дотримання прав людей, які залишилися на непідконтрольній території та обмежить гуманітарний доступ до території 

 

Старший радник з правових питань Агенції ООН у справах біженців Юг Біссо закликав до розширеного процесу  консультацій: «Є міжнародні експерти та представники неурядових організацій, які мають досвід роботи у постконфліктних ситуаціях. Їх можна залучати до формулювання законодавчої бази щодо непідконтрольних територій. Ми готові надавати підтримку в розробці необхідних механізмів та заходів у сфері примирення та порозуміння». Він також наголосив, що "ухвалення зазначеного законопроекту призведе до порушення міжнародних зобов'язань України, підвищення напруги на цій території та порушення прав громадян України".

 

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України також закликало до зменшення ізоляції та налагодження комунікації на непідконтрольних територіях. Перший заступник міністра Георгій Тука зазначив: «Наше Міністерство пропонує скасувати Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим». Адже він не тільки не вирішує завдань щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України. Навпаки, він створює нові виклики: перешкоджає реалізації прав громадян на свободу пересування, ускладнює механізм переміщення товарів та особистих речей. Одночасно слід запровадити зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Зокрема, такі зміни стосуються порядку переміщення товарів з/на тимчасово окуповану територію, валютного та платіжного режиму на цій території, визнання резидентами фізичних осіб, які зареєстровані в Криму».

 

У прес конференції також брали участь прес-конференції Георгій ТукаЗаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб,  Юг БісоСтарший радник із правових питань Агентства ООН у справах біженців в України, Ольга Аношкінаюрист  БФ «Восток СОС», Таміла Ташева, засновник та координатор громадської ініціативи «Крим SOS», Дарина Толкачкоординатор з адвокації БФ «Право на захист» та Кріста Зонголович, Голова представництва Данської ради з питань біженців.



IMG_6572

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31