Сьогодні Голова  Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немиря та Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва Сергій Власенко провели зустріч з міжнародними спостерігачами та представниками громадських організацій. 

 

Сторони обговорили факти порушення прав людини, принципів прозорості та демократичності під час проведення місцевих виборів.  

 

"Сьогодні місцеві вибори відбуваються в умовах агресії сусідньої держави проти України. Мета Росії - довести, що Україна не відбулася як держава. І якщо ми оберемо до місцевих рад кандидатів нижчої якості, ніж це було раніше, то у Росії буде аргумент заявити: Україна не спроможна провести навіть місцеві вибори. Саме тому ми дуже стурбовані через зростаючу кількість повідомлень про підкуп виборців, зокрема і з боку представників правлячої партії",- наголосив Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря.

 

Він також нагадав, що рік тому Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про існування 141 кримінальної справи щодо підкупу виборців під час парламентських виборів, але жодна справа не була доведена до кінця.

 

"Все це створює відчуття безкарності",- додав Григорій Немиря, підкресливши важливість політичної відповідальності лідерів партій за якість виборчих списків.  

 

Він також нагадав, що у проміжному звіті ОБСЄ, оприлюдненому 9 жовтня, наголошується, що "виборча кампанія 2015 відбувається на тлі економічної кризи та перепон на шляху проведення політичного курсу щодо боротьби з корупцією та подолання бідності". У звіті наголошується, що окремі кандидати намагаються використати на свою користь фінансові труднощі виборців та підкупити їх продуктовими наборами.

 

"Депутати, яких ми завтра оберемо до місцевих рад, будуть забезпечувати проведення децентралізації та стануть членами рад з набагато більшими повноваженнями, тому надзвичайно важлива якість обраних кандидатів",- наголосив Голова Комітету з питань державного будівництва Сергій Власенко. -

"Сьогодні з геометричною прогресією зростає кількість повідомлень про підкуп виборців. Така брудна кампанія призведе до обрання кандидатів дуже низького рівня, що негативно вплине на проведення децентралізації".

 

У свою чергу Член Комітету з прав людини Рефат Чубаров наголосив, що підкуп виборців є "великим лихом  для України".

 

У цьому зв'язку представник громадянської мережі "Опора" Олексій Клюжев повідомив, що під час місцевих виборів 2015 року  ОПОРА не тільки повідомляє ЗМІ про факти підкупу виборців, а й вимагає від правоохоронних органів фіксації таких правопорушень та відкриття кримінальних справ. Так, за його словами, лише 5% від відкритих кримінальних проваджень щодо підкупу виборців було доведено до суду і жодна людина не отримала покарання. Олексій Клюжев також запропонував провести спільне засідання профільних комітетів ВРУ для обговорення цієї проблеми.

 

Член Комітету з питань прав людини Георгій Логвинський запропонував звернутися до ГПУ з вимогою надати пояснення щодо ситуації з підкупом виборців та інформацією на яких підставах відкриваються відповідні справи та винні притягуються до відповідальності.

 

Представники ОБСЄ подякували учасникам зустрічі за корисну інформацію та наголосили, що уважно слідкують за ситуацією, пов'язаною з проведенням місцевих виборів в Україні.

 

"Дуже важливо було б внести зміни до законодавства України стосовно підкупу виборців: визначити чітку термінологію та санкції за це правопорушення. Покарання за правопорушення не має бути вибірковим",- сказала Жаклін Карпентер, представниця ОБСЕ.

 

 

                            

 

 

 

                            

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31