Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ рекомендували прийняти  за основу та в першому читанні Проект Закону про внесення зміни до статті 9 Закону України "Про громадянство України" (щодо встановлення спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України), реєстр. № 2847, внесений народними депутатами України Вінником І.Ю., Пашинським С.В., ЧижмаремЮ.В., Кишкарем П.М., Тимчуком Д.Б., Гарбузом Ю.Г., Кривенком В.Б., Романовою А.А.

 

Було рекомендовано відправити на доопрацювання Проект Закону про внесення змін і доповнень до статті 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо вдосконалення законодавчого регулювання питання здійснення реєстрації місця проживання особи за заявою законного представника), реєстр. № 1045, внесений народним депутатом України Міщенком С.Г., Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, реєстр. № 1445, внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Павленком Ю.О.

 

Крім того, було запровано створити в Комітеті робочу групу для напрацювання комплексних змін до законодавства з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, включивши до її складу народних депутатів України, представників наукових установ та громадських організацій.

 

Члени Комітету також заслухали попередню інформацію Міністерства юстиції України щодо питання реалізації Національної стратегії у сфері прав людини (затвердженої Указом Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015). У цьому зв'язку було запропоновано включити предстаників Комітету Рефата Чубарова і Георгія Логвінського до складу робочої групи з реалізації стратегії та долучити ВРУ до моніторингу з реалізації стратегії. Було вирішено заслухати предстаників цієї  групи щодо результатів їх роботи у жовтні.

 

Виконавчий директор ГО "Точка опори", яка захищає права ЛГБТ, Богдан Глоба висловив занепокоєння щодо невідображення заборони дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації у Національній стратегії з прав людини та наголосив на зростанні кількості злочинів на грунті ненависті до представників сексуальних меншин. Члени Комітету підримали пропозицію про те, що питання недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації має бути відображена в плані дій до стратегії, що відповідатиме положенням плану щодо лібералізації візового режиму ЄС Україні та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

 

Члени затвердили пропозицію Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно підготувати та провести парламентські слухання "Про засади державної політики щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки  Крим та міста Севастополь".  

 

На засіданні Комітету 2 вересня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31