Сьогодні 242 голосами Верховна Рада України ухвалила у першому читанні Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (рестр. № 2166 від 18.02.2015, автори Логвинський Г.В., Пацкан В.В., Шкрум А.І., Геращенко І.В., Немиря Г.М.)    

«Сьогодні в Україні є більше 1 мільйона 283 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які проживають в усіх областях. Наш обов‘язок - допомогти цим громадянам України та  усунути бюрократичні перепони, які перешкоджають забезпеченню їхніх прав і свобод.», - наголосив Голова Комітету ВРУ з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря.

За його словами, Комітет з прав людини ще 8 квітня одноголосно рекомендував Парламенту України ухвалити цей законопроект за основу і в цілому.

«Уряд міг би і сам внести ці зміни, як ми зробили сьогодні  на законодавчому рівні, але, на жаль, цього не відбулося», - додав він.

У свою чергу, народний депутат, один з авторів закону, Альона Шкрум наголосила, що «сьогодні через корупцію і «совкові» перешкоди внутрішньо переміщені особи часто  навіть не можуть отримати довідку про те, що вони належать до цієї категорії громадян».

«Ми повинні довести, що Україна – це держава, яка піклується про всіх своїх громадян і забезпечує їм гідне життя», - сказала вона.

Зазначений законопроект враховує окремі рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи та удосконалює загальні процедури обліку, реєстрації тощо, встановлені для внутрішньо переміщених осіб Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Відповідно, пропонується зменшити бюрократичні перепони, що стоять на шляху до отримання особою статусу внутрішньо переміщеної особи.

         Закононопрект, зокрема вирішує питання чи можуть іноземець або особа без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне або тимчасове проживання на території України бути внутрішньо переміщеними особами; розширює перелік органів; куди можна звертатися за отриманням  довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, пропонується, щоб особи могли звертатися: до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення, або до районного, міського, районного у місті центру зайнятості, або до управління Пенсійного фонду України у районі, місті, районі у місті  за місцем фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи; що робити якщо відсутній паспорт, а бо якщо немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення та багато інших питань, які сьогодні турбують вимушено переселених осіб.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31