Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, Заступник Голови Партії "Батьківщина" Григорій Немиря взяв участь у міжнародній конференції «Права людини в Криму: звітуємо, реагуємо, поновлюємо».

         "Зараз головна помилка щодо вирішення проблеми Криму - це підхід, згідно з яким вважється, що таке вирішення можливе лише протягом десятиліть. Така позиція є нейпринятною та безвідповідальною",- сказав він, закликавши уряд працювати спільно з неурядовими організаціями у цій сфері

         "Крим вкрали. Усвідомлючи це ми повинні уникати спокуси мати різні підходи до Криму та Донбасу, де відбуваються військові дії. Це неподільні проблеми. Розділяючи їх, ми створюємо небезпеку повторення кримського сценарію на Донбасі, включаючи проведення нелегітимного референдуму".

         За словами Григорія Немирі, для захисту прав людини в Криму потрібне застосування наступних механізмів: активне залучення міжнародних організацій до незалежного моніторингу прав людини в Криму; створення спільних з міжародними організаціями місій для виявлення конкретних фактів порушення прав людини; державне сприяння діяльності в Україні громадських організацій, які здійснюють захист прав людини в Криму; активне застосування міжнародно-правових мехінізмів захисту прав людини, національних меншин та корінних народів в Криму; фіксування усіх випадків порушень прав людини та висунення вимог до Росії щодо їх усунення.

         Крім того, він повідомив, що у лютому Комітет з прав людини направив уряду рекомендації комітетських слухань на тему: «Стан дотримання прав внутрішньопереміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».  Але поки що не можна константувати ефективного врахування цих рекомендацій, зазначив Григорій Немиря.

         У свою чергу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що ситуація з правами людини в Криму є катастрофічною, а всі зусилля щодо створення міжнародних місій для спостреження за дотриманням прав людини ігноруються Росією.

         "Зараз Крим - це півострів страху.  Фактично відбувається друга вимушена депортація кримсько-татарського народу, усіляко порушуються права кримських татар та української меншини", - сказала вона.

         Голова Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров закликав розробити механізми, які дозволять міжнародній спільноті змусити Росію дотримуватися прав людини в Криму.

         "Росія має відчувати цей тиск. Тільки у цьому випадку ми зможемо захистити людей у Криму",- підкоеслив він.

         Координатор системи ООН в Україні та Постійний Представник ПРООН в Україні Ніл Вокер ще раз запевнив, що ООН підтримує територіальну цілісність України і засуджує анексію Криму Росією, як це було висловлено в Резолюції ООН у березні минулого року.

         "На жаль, сьогодні ми спостерігаємо дуже серйозні тенденції щодо порушення прав людини в Криму",- сказав він.

          "Через рік після анексії Криму Росією ми спостерігаємо постійне погіршення ситуації з дотриманням прав людини на півострові",- наголосила  Повноважний Посол Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії Мерете Юль, закликавши розслідувати спільними зусиллями усі випадки порушення прав людини у Криму.

         У конференції, організованій Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Кримської польової місії з прав людини (Центр інформації про права людини, Центр громадянських свобод, Український Гельсінський союз з прав людини, Центр громадянської освіти “Альменда”, Молодіжний рух з прав людини (Росія)) за сприяння  Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та Міністерства закордонних справ Данії, взяли участь Координатор системи ООН в Україні та Постійний Представник ПРООН в Україні Ніл Вокер, Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (Женева) Армен  Арутюнян, Координатор проекту розвитку громадянського суспільства в Україні, ОБСЄ/БДІПЛ (Польща) Катаржина Ярошевіч-Варган, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, представники українських  і  міжнародних правозахисних організацій та експерти.

 

                       

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31
19 лютого 2024 14:59
15 лютого 2024 17:17
14 лютого 2024 10:43
13 лютого 2024 11:00
09 лютого 2024 14:34