Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря взяв участь у Київському діалозі «Права людини в умовах військового конфлікту та реформ в секторі юстиції».

 

"Окупація Автономної Республіки Крим та військова агресія на Сході нашої держави стали найбільшим в новітній історії України викликом правам людини", -  сказав Григорій Немиря/

Він нагадав учасникам конференції, що у зоні конфлікту на сході України з середини квітня 2014 року по 15 серпня 2015 року загинуло майже 8 тисяч людей, а приблизно півтора мільйона наших співвітчизників змушені були залишити місце свого проживання. Приблизно три мільйони осіб продовжують проживати на підконтрольній так званим «ДНР» та «ЛНР» території тапозбавлені захисту держави від порушень і утисків прав людини.

"Не можна допустити, щоб під гаслами захисту міркувань безпеки держави, військової агресії на Сході, питання захисту прав і свобод людини перестало бути нашим пріоритетом", - додав Голова Комітету.

У цьому зв'язку Григорій Немиря висловив сподівання, що Верховна Рада України підтримає зареєстрований 9 жовтня проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції" (19 листопада 2015 року), поданий з ініціативи  Комітету з прав людини, та ухвалить у другому читання підготовлений Комітетом з прав людини проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України  щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (реєстр. №2166)

Крім того, він наголосив на необхіності забезпечення права на справедливий суд та попередив про непрупистимість тиску на міжнародні та українські правозахисні організації, які займаються моніторингом дотримання прав людини у зоні конфлікту.

Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль наголосив на важливості дотримання прав людини в Україні, особливо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та людей, які залишилися в окупованому Криму.

         "Ні за яких умов і обставин не можна торгуватися за суверенітет та недоторканність кордонів України",- наголосив Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Крістоф Вайль.

У свою чергу Голова фракції Зелених/Європейський вільний альянс в Європейському Парламенті Ребекка Хармс закликала Захід підтримати нашу державу у ці надзвичайно важкі часи та заявила, що побудова сатбільної правової держави є передумовою для захисту прав людини в Україні", наголосивши на важливій ролі вільних ЗМІ у цьому процесі.

Цього року  конференція присвячена  наступним темам: права людини в Криму під час російської окупації, Правозахисні місії в Південно-Східній Україні: спостереження та рекомендації, внутрішньо переміщені особи та біженці, права меншин та реформи у секторі юстиції.

 

Мета Київського діалогу, який проходить у партнерстві та за підтримки Харківської Правозахисної Групи, Фонду ім. Конрада Аденауера, Міжнародного Фонду “Відродження”, Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Фонду ім. Фрідріха Наумана, Фракції Зелених/Європейський Вільний Альянс в Європейському Парламенті та Міністерства Закордонних Справ Німеччини, – розробити рекомендації щодо покращення ситуації з правами людини в Україні та Криму.

 

У конференції також беруть участь Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Крістоф Вайль, Голова фракції Зелених/Європейський вільний альянс в Європейському Парламенті Ребекка Хармс, Керівник Відділу з питань України МЗС Німеччини Йоганнес Регенсбрехт, Голова Консультативної Місії ЄС в Україні Калман Міжей, Заступник Голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, один з лідерів кримськотатарського народу Рефат Чубаров, представники Уряду України, народні депутати, представники громадських організацій та експерти.

                                  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31