Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти за основу у першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство" щодо прийняття до громадянства України, реєстр. № 3321, внесений народним депутатом України Дідичем В.В.

 

Було рекомендовано повернути на доопрацювання суб'єктам законодавчої ініціативи  Проект Закону про встановлення мораторію на примусове повернення, видворення та екстрадицію іноземців та осіб без громадянства, які брали участь в антитерористичній операції чи забезпечували її проведення, реєстр. № 3468, внесений народними депутатами України Тимчуком Д.Б., Вінником І.Ю. та створити робочу групу на базі Комітету для опрацювання зазначеного законопроекту із залученням його авторів. 

 

Крім того, Комітет затвердив персональний склад Моніторингової групи з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції. Нагадаємо, що рішення про створення відповідної групи було прийнято за  результатами нещодавного розширеного    виїзного засідання Комітету, яке відбулося у Донецькій області з метою моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції,  та аналізу практики застосування чинного законодавства з питань ВПО.

 

"Таке рішення щодо створення гнучкого інструменту парламентського контролю у цій сфері привітали у Раді Європі", - наголосив Голова Комітету Григорій Немиря. 

 

Було вирішено в рамках роботи моніторингової групи розглянути звернення громадських організацій (ГО "КримСОС", БФ "Право на захист", Ресурсний центр допомоги вимушеним переселенцям,  БФ "Восток-SOS", Донецької обласної організації "Комітет виборців України" та Інституту суспільно-економічних досліджень) щодо можливості застосування адміністративного механізму реєстрації фактів цивільного стану (народження, смерті) громадян на тимчасово окупованій території України та непідконтрольних територіях Донецької, Луганської областей.


Члени Комітету також обговорили питання щодо удосконалення нормативно-правових актів з питань надання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, іноземцям та особам без громадянства, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України в складі збройних і волонтерських формувань,  передбачених законодавством України.

 

На засіданні Комітету 1 червня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Мустафа Джемілєв

Член Комітету Ірина Суслова

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47