ПРОТОКОЛ № 35

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

2 липня 2014 року 14.30

 

 

        

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Бузницький Ю.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

Кушнір Ірина Володимирівна - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Нікітіна Тетяна Василівна – заступник Голови Державної міграційної служби України;

Пиняк Сергій Іванович – головний спеціаліст відділу з питань діяльності місцевих органів виконавчої влади Міністерства юстиції України;

 

-        на розгляд другого питання:

Сиротюк Юрій Миколайович – народний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд третього питання:

Фаєрмарк Сергій Олександрович – народний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд четвертого питання:

Бережна Ірина Григорівна – народний депутат України (відсутня);

Филіпішина Аксана Анатоліївна - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

 

-        на розгляд п’ятого питання:

Королюк Валентин Анатолійович – народний депутат України (відсутній);

Ломоносов Юрій Михайлович – помічник-консультант народного депутата України Королюка В.А.;

 

-        присутні на засіданні:

Попенюк Олександра Володимирівна – заступник завідувача відділом Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо  відцифрованих відбитків пальців рук, реєстр. № 4991, (друге читання).

 2. Проект Постанови про оформлення паспортів громадян України замість утрачених у результаті участі в масових акціях громадського протесту, що розпочалися 21 листопада 2013 року, та військової агресії Російської Федерації, реєстр № 4689 від 11.04.2014 р., внесений народним депутатом України Сиротюком Ю.М.

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо додаткових механізмів реалізації народовладдя в Україні шляхом запровадження інституту народних ініціатив), реєстр. № 3830 від 25.12.2013 р., внесений народним депутатом України      Фаєрмарком С.О.

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у рекламі, реєстр. № 2028а від 16.05.2013 р., внесений народними депутатами України Бережною І.Г., Бондаревим К.А., Лабунською А.В., Ляшком О.В.

5. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення охорони права громадян на звернення, реєстр. № 3834 від 26.12.2013 р., внесений народним депутатом України Королюком В.А.

6. Про План роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2014 – січень 2015 року.

7. Про пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

8. Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо  відцифрованих відбитків пальців рук, реєстр. № 44991, (друге читання).

З даного питання виступив головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., який поінформував членів Комітету, про пропозиції та поправки, що надійшли до законопроекту від суб’єктів права законодавчої ініціативи з метою доопрацювання законопроекту до другого читання та про попередні висновки  підкомітету щодо їх підтримки (підкомітет з питань міграційної політики, громадянства, статусу іноземців та осіб без громадянства, біженців та у зв'язках з українцями, які проживають за кордоном).  

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Кушнір І.В., Луценко І.С., Нікітіна Т.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Філіпішина А.А., Шевченко А.В.

Комітетом було проведено голосування по кожній пропозиції та поправці поданій суб’єктами права законодавчої ініціативи та ухвалена остаточна редакція статей законопроекту, що пропонується Комітетом для прийняття у другому читанні.

(Порівняльна таблиця додається).

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо  відцифрованих відбитків пальців рук, реєстр. № 4991, прийняти у другому читанні та в цілому як закон.

2. Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про оформлення паспортів громадян України замість утрачених у результаті участі в масових акціях громадського протесту, що розпочалися 21 листопада 2013 року, та військової агресії Російської Федерації, реєстр № 4689 від 11.04.2014 р., внесений народним депутатом України Сиротюком Ю.М.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету про письмове звернення народного депутата України Сиротюка Ю.М. щодо перенесення розгляду зазначеного законопроекту на наступне засідання Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд проекту Постанови про оформлення паспортів громадян України замість утрачених у результаті участі в масових акціях громадського протесту, що розпочалися 21 листопада 2013 року, та військової агресії Російської Федерації, реєстр № 4689 від 11.04.2014 р., внесений народним депутатом України Сиротюком Ю.М., на наступне засідання Комітету.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо додаткових механізмів реалізації народовладдя в Україні шляхом запровадження інституту народних ініціатив), реєстр. № 3830 від 25.12.2013 р., внесений народним депутатом України Фаєрмарком С.О.

З даного питання заслухана інформація, яку надала старший  консультант секретаріату Комітету Теплюк В.С., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Теплюк В.С., зокрема поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблено з метою розширення можливостей українського суспільства в частині безпосереднього управління державними справами та впливу на суб’єктів владних повноважень щодо вирішення важливих питань, що складають суспільний інтерес.

Разом з цим, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює низку недоліків до законопроекту та не підтримує його прийняття.

В ході обговорення даного питання члени Комітету погодились з автором законопроекту щодо доцільності розширення можливостей впливу громадянського суспільства на діяльність влади шляхом запровадження інституту народних ініціатив в Україні. Разом з тим, народні депутати України звернули увагу, що запропонований порядок реалізації такої пропозиції передбачає надто складний та тривалий за часом процес та викликає застереження щодо досягнення задекларованої мети.  

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Кушнір І.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо додаткових механізмів реалізації народовладдя в Україні шляхом запровадження інституту народних ініціатив), реєстр. № 3830 від     25.12.2013 р., внесений народним депутатом України Фаєрмарком С.О., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у рекламі, реєстр. № 2028а від 16.05.2013 р., внесений народними депутатами України Бережною І.Г., Бондаревим К.А., Лабунською А.В., Ляшком О.В.

З даного питання заслухана інформація, яку надала Заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Чигрин А.В., зокрема поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблено з метою законодавчого врегулювання заборони реклами, яка вміщує твердження неповноцінності, перевагу однієї статі над іншою, підбурює до гендерної ненависті або насильства і обмови особи або групи осіб за ознакою статі.

Разом з цим, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює низку зауважень до законопроекту та не підтримує його прийняття.

В ході обговорення даного питання члени Комітету погодились з авторами законопроекту щодо необхідності удосконалення законодавства в частині протидії такій формі дискримінації за ознакою статі як сексизм. Разом з тим, запропоновані авторами законопроекту зміни, зокрема, внесення до Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» лише визначення терміну «сексизм» є недостатніми. Необхідно також передбачити і механізми протидії цьому явищу та відповідальність за його вчинення.

В обговоренні цього питання взяли участь: Луценко І.С., Пацкан В.В., Філіпішина А.А., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у рекламі, реєстр. № 2028а від 16.05.2013 р., внесений народними депутатами України Бережною І.Г., Бондаревим К.А., Лабунською А.В., Ляшком О.В., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Заступника Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Луценко Ірину Степанівну.

Результати голосування:

«за» - 5 (Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.);

Бенюк Б.М., Шевченко А.В. не голосували.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення охорони права громадян на звернення, реєстр. № 3834 від 26.12.2013 р., внесений народним депутатом України Королюком В.А.

З даного питання заслухана інформація, яку надав Ломоносов Ю.М. (помічник-консультант народного депутата України Королюка В.А.), стосовно змісту основних положень законопроекту.

Ломоносов Ю.М., зокрема поінформував членів Комітету, що законопроект розроблено з метою посилення охорони права громадян на звернення шляхом встановлення адміністративної відповідальності за порушення порядку розгляду звернень громадян.

В ході обговорення законопроекту народні депутати України зауважили, що прийняття законопроекту сприятиме попередженню можливого порушення законодавства про звернення громадян та гарантуватиме громадянам дотримання установлених законом норм щодо належного порядку розгляду їхніх звернень.

Разом з тим члени Комітету звернули увагу, що до редакції поданого законопроекту необхідно внести уточнення щодо визначення державного органу (посадової особи), на який би покладалися повноваження щодо розгляду справ та складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 212 КУпАП (у редакції проекту).

Народні депутати України також відзначили, що оскільки звернення громадян можуть бути подані до будь-яких органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ,  організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків, було б доцільно повноваження щодо розгляду справ та складання протоколів про адміністративні правопорушення стосовно порядку розгляду звернень громадян покласти на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

В обговоренні цього питання взяли участь: Кушнір І.В., Ломоносов Ю.М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Висновок та пропозиції внесені членами Комітету під час обговорення до проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення охорони права громадян на звернення, реєстр. № 3834 від 26.12.2013 р., внесеного народним депутатом України Королюком В.А., направити до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки даного законопроекту на розгляд Верховної Ради України. 

Результати голосування:

«за» - 5 (Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Пацкан В.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«утримались» - 2 (Бенюк Б.М., Попеску І.В.).

 

Шосте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2014 – січень 2015 року.

З даного питання виступила Заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала членів Комітету, що за дорученням Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. підготовлено план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2014 – січень 2015 року та доповіла членам Комітету про основні заходи, які пропонується провести у Комітеті впродовж п’ятої сесії.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь всі присутні на засіданні члени Комітету.

         УХВАЛИЛИ:

Схвалити план роботи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та секретаріату Комітету на вересень 2014 – січень 2015 року (додається).

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Сьоме питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

З даного питання виступила Заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала народних депутатів України, що за дорученням Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. в секретаріаті Комітету підготовлені попередні пропозиції Комітету до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

За наслідками обговорення питання члени Комітету підтримали перелік законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним і які пропонуються до включення до проекту порядку денного п’ятої  сесії, а також перелік законопроекти, які  доцільно пропонувати Верховній Раді не включати до порядку денного сесії.

УХВАЛИЛИ:

Схвалити пропозиції Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (додаються).

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку