ПРОТОКОЛ № 19

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

       

                                                                                                                                                                                                                    20 листопада 2013 року 14.30

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні –Луценко І.С.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

         Васильєв Олександр Андрійович – народний депутат України (відсутній);

         Ляшко Олег Валерійович – народний депутат України (відсутній);

         Чаплига Михайло В’ячеславович – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань комунікативної політики та зв’язків з громадськістю;

         Кушнір Ірина Володимирівна - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Конституційному Суді України;

         Губський Сергій Васильович – заступник начальника Управління юридичного забезпечення Державної міграційної служби України;

        

-        на розгляд другого питання:

         Лук’янов Владислав Валентинович – народний депутат України (відсутній);

         Мірошниченко Юрій Романович – народний депутат України (відсутній);

                  

-        присутні на засіданні:

         Попенюк Олександра Володимирівна – заступник завідувача відділом  Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (щодо приведення п.2 ч.1 статті 13 у відповідність до норм діючого законодавства), реєстр. № 2026а від 16.05.2013 р., внесений народними депутатами України Васильєвим О.А., Ляшком О.В., Коржевим А.Л., Забзалюком Р.О., Алексєєвим І.В.

2.       Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо доповнення переліків документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України), реєстр. № 2503а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Лук’яновим В.В.,     Мірошниченком Ю.Р.

3.       Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав людини в Україні", реєстр. № 3412 (друге читання).

4.       Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення».

5.       Про направлення проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях), реєстр. № 3048 від 05.08.2013 р., внесеного народними депутатами України Оробець Л.Ю., Москалем Г.Г.,         Головком М.Й., Парубієм А.В., Павленком Р.М., Чумаком В.В., для одержання експертного висновку до Кабінету Міністрів України.

6.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (щодо приведення п.2 ч.1 статті 13 у відповідність до норм діючого законодавства), реєстр. № 2026а від 16.05.2013 р., внесений народними депутатами України Васильєвим О.А., Ляшком О.В., Коржевим А.Л., Забзалюком Р.О., Алексєєвим І.В.

Головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету, що законопроектом пропонується доповнити пункт 2 частини першої статті 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» підпунктами «є» та «ж», з метою включення посвідчення судді та посвідчення народного депутата України до вичерпного переліку документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус.

В ході обговорення народні депутати України зауважили, що оскільки законодавчою пропозицією передбачається доповнення переліку документів, визначених Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» посвідченням народного депутата України та посвідченням судді, які мають виготовлятись з визначеними ступенями захисту, то відповідно на їх закупівлю необхідно передбачити додаткові витрати з державного бюджету. Разом з тим, супровідні документи до зазначеного законопроекту не містять відповідного фінансово-економічного обґрунтування.

Члени Комітету відзначили, що внесення запропонованих у законопроекті змін до статті 13 потребує внесення змін і до низки інших статей та Прикінцевих положень Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», що у законопроекті не передбачено.

В обговоренні цього питання взяли участь: Герман Г.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (щодо приведення п.2 ч.1 статті 13 у відповідність до норм діючого законодавства), реєстр. № 2026а від 16.05.2013 р., внесений народними депутатами України Васильєвим О.А., Ляшком О.В., Коржевим А.Л., Забзалюком Р.О., Алексєєвим І.В., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо доповнення переліків документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України), реєстр. № 2503а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Лук’яновим В.В., Мірошниченком Ю.Р.

Головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету, що законопроектом пропонується внести зміни до статті 13 Закону України Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус ” та до статті 5 Закону України Про громадянство ”  та доповнити переліків документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, таким документом, як посвідчення народного депутата України.

В ході обговорення народні депутати України зауважили, що з огляду на доповнення переліку документів, передбачених Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» посвідченням народного депутата України і необхідності його виготовлення з відповідними ступенями захисту, піддається сумніву твердження авторів законопроекту, що реалізація положень законопроекту не потребує виділення додаткових коштів з Державного бюджету України. Також дискусійним є і питання внесення посвідчення народного депутата України до переліку документів, що підтверджують громадянство України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Герман Г.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо доповнення переліків документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України), реєстр. № 2503а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Лук’яновим В.В., Мірошниченком Ю.Р., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав людини в Україні", реєстр. № 3412 (друге читання).

З даного питання виступила заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В., яка поінформувала членів Комітету про пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, що надійшли до зазначеного законопроекту.

Відповідно до вимог статті 116 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» пропозиції та поправки до законопроектів, що готуються до другого читання, вносяться в 14-денний строк після дня прийняття за основу. Отже, кінцевим днем подання пропозицій до зазначеної постанови було 19 листопада 2013 року включно.

У відведений термін від суб’єктів права законодавчої ініціативи до Комітету надійшло 4 пропозиції, які були включені до порівняльної таблиці.

До Комітету також надійшла 1 пропозиція від народного депутата України Оробець О.Ю. (зареєстрована в Апараті Верховної Ради України 20.11.2013 р.). З огляду на це, Комітет ухвалив не брати її до розгляду.

За результатами розгляду 2 пропозиції були враховані редакційно, 1 врахована, 1 відхилена (порівняльна таблиця додається).

В обговоренні цього питання взяли участь: Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Чаплига М.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав людини в Україні", реєстр. № 3412 (друге читання), прийняти у другому читанні і в цілому.

2.       Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення».

Завідувач секретаріату Комітету Сімон В.П. поінформував членів Комітету, що підготовлений секретаріатом Комітету проект рекомендацій є попередньою робочою редакцією, в якій враховані пропозиції учасників  парламентських слухань «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення», виголошені під час засідання 16 жовтня 2013 року. Також до документу включено переважну більшість письмових пропозицій, які в установленому порядку були подані до секретаріату Комітету для узагальнення. Разом з тим, проект рекомендацій потребує доопрацювання на рівні профільного підкомітету (підкомітету з питань гендерної рівності), оскільки потребує ухвалення низки політико-правових рішень, які стосуються остаточної редакції окремих положень.  

В обговоренні цього питання взяли участь: Герман Г.М., Джемілєв М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Проект Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» направити в підкомітет з питань гендерної рівності для доопрацювання.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях), реєстр. № 3048 від 05.08.2013 р., внесеного народними депутатами України Оробець Л.Ю., Москалем Г.Г., Головком М.Й., Парубієм А.В.,        Павленком Р.М., Чумаком В.В., для одержання експертного висновку до Кабінету Міністрів України.

УХВАЛИЛИ:

Направити проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях), реєстр. № 3048 від 05.08.2013 р., внесеного народними депутатами України Оробець Л.Ю., Москалем Г.Г., Головком М.Й., Парубієм А.В., Павленком Р.М., Чумаком В.В., для одержання експертного висновку до Кабінету Міністрів України.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку