ПРОТОКОЛ № 16

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                               9 жовтня 2013 року 14.15

                                                                                             

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого та другого питання:

         Куренной  Володимир Костянтинович – народний депутат України;

         Павленко Ростислав Миколайович – народний депутат України;

         Чернега Роман Тарасович – народний депутат України;

Мірошниченко Юрій Романович – народний депутат України (відсутній);

Немиря Григорій Михайлович – народний депутат України (відсутній);

Тігіпко Сергій Леонідович – народний депутат України (відсутній);

Іонова Марія Миколаївна – народний депутат України (відсутня);

Оробець Леся Юріївна – народний депутат України (відсутня);

Чаплига Михайло В’ячеславович – начальник Управління з питань дотримання прав у галузі конституційного та адміністративного права Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

         Калугін Едуард Миколайович – заступник начальника управління  масових та спортивних заходів Департаменту громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ України;

         Ляшко Ірина Володимирівна – заступник начальника Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

         Кагляк Ярослава Олексіївна – головний спеціаліст Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

         Смокович Михайло Іванович – суддя Вищого адміністративного суду України;

         Камєнєв Михайло Володимирович – заступник голови ГО «Інститут «Республіка»;

         Лациба Максим Валерійович - Український незалежний центр політичних досліджень;

Літвішко Олена – ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив";

         Прокопенко Олексій Іванович - журналіст;

         Прудяк Надія – представник Громадянський рух «Відсіч»;

         Романов Роман Валерійович – директор програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження»;

         Цапок Марина Олександрівна – експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів;

         Чемерис Володимир Володимирович – голова правління ГО «Інститут «Республіка»;

         Чепура Катерина – представник Громадського руху «Відсіч»;

         Шимчук Анастасія – Український незалежний центр політичних досліджень;

        

-        на розгляд третього та четвертого питання:

         Жуковська Галина Григорівна – директор Департаменту сімейної політики Міністерства соціальної політики України;

         Мєхова Ніна Іванівна – начальник відділу ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном Міністерства соціальної політики України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. № 2508а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Шевченком А.В., Мірошниченком Ю.Р., Немирею Г.М., Тігіпком С.Л., Гайдошем І.Ф., Джемілєвим М., Самойленком В.П., Луценко І.С.

2.       Проект Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. № 2508а-1 від 17.07.2013 р., внесений народними депутатами України Куренним В.К., Іоновою М.М., Павленком Р.М., Чернегою Р.Т.

3.       Про проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні».

4.       Про проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

5.       Про стан підготовки до парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (16 жовтня 2013 р.).

6.       Різне.

 

Перше та друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. № 2508а від 04.07.2013 р., внесений народними депутатами України Шевченком А.В., Мірошниченком Ю.Р., Немирею Г.М., Тігіпком С.Л., Гайдошем І.Ф., Джемілєвим М., Самойленком В.П., Луценко І.С., та проект Закону про свободу мирних зібрань, реєстр. № 2508а-1 від 17.07.2013 р., внесений народними депутатами України Куренним В.К., Іоновою М.М., Павленком Р.М., Чернегою Р.Т.

Представляючи законопроекти, народні депутати України       Шевченко А.В. та Чернега Р.Т. зазначили, що законопроектами визначені правові  засади  реалізації гарантованого Конституцією України  права на свободу мирних зібрань та поінформували членів Комітету про основні їхні  положення. Як зауважили Шевченко А.В. та Чернега Р.Т., метою законопроектів є створення умов для вільної реалізації свободи мирних зібрань в Україні у відповідності до вимог статті 39 Конституції України, статті 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, статті 15  Конвенції про права дитини, статті 11 Конвенції про захист  прав людини і основоположних свобод, Керівних принципів щодо свободи мирних зібрань  БДІПЛ ОБСЄ, висновків Венеціанської комісії Ради Європи.

В ході обговорення члени Комітету звернули увагу на те, що законопроекти містять положення, що унормовують однакове коло питань  проте пропонують різні підходи їх врегулювання, зокрема, щодо строків сповіщення органів державної влади і органів місцевого самоврядування про проведення мирного зібрання, віку організаторів мирного зібрання,  визначення окремих зобов’язань органів державної влади і органів місцевого самоврядування, забезпечення реалізації права на свободу мирних зібрань, підстав для обмеження свободи мирних зібрань. Також народні депутати України відзначили актуальність та нагальну необхідність законодавчого врегулювання  суспільних відносин у цій сфері.

В обговоренні цього питання взяли участь: Калугін Е.М., Лациба М.В., Літвішко О., Ляшко І.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Прокопенко О.І.,    Прудяк Н., Романов Р.В., Смокович М.І., Чаплига М.В., Чемерис В.В.,  Чепура К., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України:

1.Включити до порядку денного сесії Верховної Ради України проекти законів України   про свободу мирних зібрань (реєстр. № 2508а) та (реєстр. № 2508а -1) .

2.Прийняти за основу проект Закону  України   про свободу мирних зібрань (реєстр. № 2508а),   поданий народними депутатами України  Шевченком А.В., Мірошниченком Ю.Р., Немирею Г.Н.,Тігіпком С.Л., Гайдошем І.Ф., Джемілєвим М., Самойленком В.П., Луценко І.С.        

3.Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні визначити народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Шевченка Андрія Віталійовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«проти» - 2 (Бенюк Б.М., Пацкан В.В.).

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні».

Заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В. поінформувала членів Комітету, що у запропонованих Рекомендаціях парламентських слухань враховані та систематизовані пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, що були висловлені 12 червня 2013 року на парламентських слуханнях на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні». У рекомендаціях знайшли відображення нагальні проблеми, які є визначальними для сучасного стану дотримання прав людини в Україні, та відповідають тематиці проведених парламентських слухань.

Також у остаточній редакції рекомендацій парламентських слухань враховані пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, які надійшли до секретаріату Комітету після ухвалення проекту зазначених рекомендацій за основу (засідання Комітету 18.09.2013 р.).

В обговоренні цього питання взяли участь: Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти її за основу і в цілому.

2.       Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

Головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету, що у запропонованих Рекомендаціях парламентських слухань враховані та систематизовані пропозиції народних депутатів України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, провідних науковців у сфері міграції, представників громадських організацій українських трудових мігрантів, які були висловлені 3 липня 2013 року на парламентських слуханнях на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

Також у остаточній редакції рекомендацій парламентських слухань враховані пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, які надійшли до секретаріату Комітету після ухвалення проекту зазначених рекомендацій за основу (засідання Комітету 18.09.2013 р.).

В обговоренні цього питання взяли участь: Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти її за основу і в цілому.

2.       Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про стан підготовки до парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (16 жовтня 2013 р.).

З даного питання члени Комітету заслухали інформацію Заступника завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В. щодо списку учасників слухань, списку осіб, які записались на виступ, про пропозиції стосовно регламенту виступів та порядку ведення слухань.  

В ході обговорення члени Комітету відмітили велику кількість осіб, які попередньо висловили своє бажання виступити на парламентських слуханнях. З огляду на це було запропоновано зменшити тривалість часу для заслуховування доповіді і співдоповіді  та виступів в обговоренні питання.  

В обговоренні цього питання взяли участь: Луценко І.С., Пацкан В.В., Самойленко В.П.

          УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити регламент проведення обговорення питання на парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» передбачивши:

для доповіді представника Кабінету Міністрів України з обговорюваної теми – до 7 хвилин;

для співдоповіді Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – до 7 хвилин;

для виступів в обговорені – до 3 хвилин.

Рекомендувати Головуючому на засіданні продовжити тривалість загального обговорення питання, на яке відвести до 3 годин.

2. Затвердити список виступаючих на парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (додається).

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про визначення дати проведення слухань в Комітету на тему: «Про правове регулювання статусу осіб, примусово переселених з території Польської Народної Республіки на територію Союзу Радянських Соціалістичних Республік у 1944 – 1951 роках, та відновлення їхніх прав».

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на період роботи третьої сесії  передбачено в грудні 2013 р. проведення слухань в Комітеті із зазначеної теми. У зв’язку з цим, для здійснення відповідних організаційних заходів щодо підготовки Комітетських слухань необхідно уточнити дату їх проведення.

         УХВАЛИЛИ:

Провести 10 грудня 2013 року слухання в Комітеті на тему: «Про правове регулювання статусу осіб, примусово переселених з території Польської Народної Республіки на територію Союзу Радянських Соціалістичних Республік у 1944 – 1951 роках, та відновлення їхніх прав».

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку